Juris Utāns

Vikipēdijas lapa
Juris Utāns pie savām gleznām izstāžu zālē "Arsenāls"

Juris Utāns (dzimis 1959. gada 4. augustā Rīgā, miris 2022. gada 13. jūnijā)[1] bija latviešu gleznotājs. Strādājis kritiskā reālisma, sociāli aktīvas un politiskas mākslas laukā. Jura Utāna darbiem raksturīgs humors un ironija par sabiedrībā aktuāliem, rezonējošiem notikumiem. Viņš pārstāvēja laikmetīgās mākslas virzienu, dēvētu par reportāžmākslu.

Izglītība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1984. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Studējis meistardarbnīcā pie Eduarda Kalniņa un Borisa Bērziņa. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1985. gada. Personālizstādes Latvijā un ārzemēs. 1994. gadā LU ieguvis maģistra grādu pedagoģijā.[1]

Nozīmīgākās personālizstādes Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mākslinieks paralēli profesionālajai darbībai bija Latvijas Universitātes mācībspēks no 1987. gada (kopš 2015. gada asociētais profesors vizuāli plastiskajā mākslā).[2] Juris Utāns strādājis arī kā pastmarku un monētu dizaina autors.

Mākslinieka glezna "Pieturā" atrodas Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijā, sadaļā Latvijas Māksla 1985.-2000.[3] Laikā no 2017.-2022. gadam glezna "Pieturā" tika eksponēta muzeja baltajā zālē un iekļauta mākslas video projektā "Vienas gleznas stāsts".

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]