Juris Vīksniņš

Vikipēdijas lapa

Džordžs (Juris) Vīksniņš (dzimis 1937. gadā Rīgā, miris 2012. gada 16. decembrī) bija latviešu ekonomists.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vīksniņš dzimis Rīgā 1937. gadā. Sešu gadu vecumā, Otrā pasaules kara laikā, kopā ar ģimeni pameta dzimteni. 1950. gadā pēc ilgiem gadiem pārvietoto personu nometnēs Eiropā Vīksniņš pārcēlās uz Filadelfijas apgabalu. Pēc tam, kad kļuva par ASV pilsoni, Juris nomainīja savu vārdu.

Vīksniņš ieguvis bakalaura grādu ekonomikā ar izcilību Templa Universitātē (Temple University) 1959. gadā, maģistra grādu Pensilvānijas Universitātē 1960. gadā, bet doktora grādu (Ph.D.) Džordžtaunas Universitātē (Georgetown University) 1964. gadā, kur arī tai pašā gadā sācis strādāt par mācību spēku. Kopš 2003. gada bija emeritēts ekonomikas profesors.

Vīksniņa specialitāte bija makroekonomika, ekonomisko sistēmu salīdzinājumi un saimnieciskās attīstības jautājumi, viņš publicējis vairākus zinātniskus pētījumus angļu valodā par Latvijas un Baltijas valstu ekonomiku, sākot jau no padomju laikiem.

Vīksniņš bija Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis un "Ekonomistu apvienības 2010" biedrs, strādāja par konsultantu Latvijas Bankā no 1992. gada līdz 2005. gadam, kā padomnieks piedalījās Latvijas Bankas valūtas reformā. Viņa nozīmīgākais padoms Latvijas nacionālās valūtas atjaunošanā — piesaistīt latu Starptautiskā Valūtas fonda norēķinu vienībai SDR valūtu grozam. 2003. gadā apbalvots ar 4. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.[1] Viņš saņēmis balvu arī no Amerikas Studiju fonda — grupas, kas veicina brīvā tirgus ekonomiku.

Profesors Vīksniņš sniedzis konsultācijas ASV centrālās bankas — Federālo rezervju sistēmas — valdei, Pasaules Bankai, ASV Starptautiskās Attīstības aģentūrai un Starptautiskajam Valūtas fondam.

Piemiņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2018. gadā Latvijas Bankas izsludinātajā studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursā tika iedibināta Jura Vīksniņa vārdā nosauktā speciālbalva, kas paredzēta labākajam darbam, kas integrēs ekonomikas un vēstures zinātniskās metodes, sniedzot novatorisku skatu uz kādu no Latvijas, Baltijas valstu vai Eiropas tautsaimniecības attīstības posmiem vai ekonomikas ideju vēstures kontekstā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]