Katedrāle (grupa)

Vikipēdijas lapa
Katedrāle
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Rīga
Žanri roks
Dalībnieki
Gunārs Šimkus
Vilnis Šmīdbergs
Einārs Raibais
Aļģirds Utira
Vladimirs Smirnovs

Katedrāle ir latviešu rokgrupa, viena no latviešu rokmūzikas aizsācējām 1960. un 1970. gadu mijā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupas dalībnieki ģitārists Gunārs Šimkus un taustiņinstrumentālists Vilnis Šmīdbergs iepazinās jau 1964. gadā, armijas dienestā Moldāvijas PSR. Kādu laiku pēc dienesta abi kopā dibināja grupu, kas pēc bundzinieka Eināra Raibā (iepriekš spēlējis "Eolikā") pievienošanās 1969. gada pavasarī sāka aktīvu koncertdarbību, iegūstot lielu popularitāti jauniešu vidū. Grupas galvenā autoritāte rokmūzikā bija The Beatles, un grupa izpildīja arī viņu dziesmas, taču nozīmīgākā repertuāra daļa bija pašu dalībnieku Šimkus un Šmīdberga oriģinālkompozīcijas, kas bija smagākas un psihedēliskākas, tās izcēlās ar polifonas daudzbalsības izmantojumu.

Lai arī varas iestādes īpaši nekavēja grupas darbību, presē parādījās publikācija, kurā bija nosodīta grupas uzstāšanās Siguldas kultūras namā 1970. gadā: "tas bija aurojošu bārdaiņu bars, kas, ģitārēm trinkšķot, auroja katrs savā manierē".[1]

1970. gada beigās atkarības problēmu dēļ grupu pameta Einārs Raibais, viņa vietā stājās talantīgs džeza bundzinieks Vladimirs Smirnovs. Taču dažādu iemeslu dēļ grupas darbība apsīka — V. Šmīdbergs sāka kompozīcijas studijas konservatorijā, un viņam neatļāva tās savienot ar darbošanos rokmūzikā, savukārt Šimkus un Smirnovs 1972. gadā kļuva par Raimonda Paula jaunā studijas ansambļa "Studija" dalībniekiem. Ansambļa repertuārā bija arī Šimkus dziesmas, kuras iedziedāja Viktors Lapčenoks un Nora Bumbiere. Skaņuplatē "Dzied Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks" (1975) bija iekļautas piecas G. Šimkus dziesmas un viena V. Šmīdberga dziesma.[2] No 1974. gada Šmīdbergs darbojās ansamblī, kas vēlāk Mārtiņa Brauna vadībā kļuva par "Sīpoliem". E. Raibais 1972. gada pavasarī mira.[3] V. Smirnovs emigrēja uz ASV.

Tika uzskatīts, ka "Katedrāles" ieraksti nav saglabājušies, taču 2013. gadā G. Šimkum izdevās gan pēc notīm, gan pēc atmiņas restaurēt divus 1969. gada gabalus – "Avots"[4] un "Tas trakais kavalieru gads",[5] kuri tika ierakstīti maksimāli tuvu oriģinālajam skanējumam.[3] Tie iekļauti dokumentālās filmas "Savējie sapratīs" 1. daļā "Sešdesmitie. Sākums", kurā G. Šimkus, V. Šmīdbergs un V. Smirnovs stāsta par grupas vēsturi.[6]

2014. gadā G. Šimkus "Katedrālei" rakstīto dziesmu "Tās puķītes" savā repertuārā iekļāva Jānis Šipkēvics.[7]

2021. gada 10. oktobrī Rīgā, Lielajā ģildē notiek koncerts "Katedrāle un roks", kurā tiek atskaņots G. Šimkus un V. Šmīdberga muzikālais jaundarbs, kurā izmantotas grupas dziesmas.

Ārējie resursi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]