Kleonas

Vikipēdijas lapa
Kleonas
Κλεωναί
Hērakla tempļa drupas senajās Kleonās
Kleonas (Grieķija)
Kleonas
Kleonas
Atrašanās vieta Valsts karogs: Grieķija Korintija, Grieķija
Koordinātas 37°49′28″N 22°46′33″E / 37.82444°N 22.77583°E / 37.82444; 22.77583Koordinātas: 37°49′28″N 22°46′33″E / 37.82444°N 22.77583°E / 37.82444; 22.77583
Veids Apdzīvota vieta
Vēsture
Kultūras Grieķu, romiešu
Piezīmes
Stāvoklis Drupas
Publiska piekļuve Ierobežota piekļuve

Kleonas (sengr. Κλεωναί) bija pilsēta senajā Peloponēsā, kuru Romas perioda autori aprakstīja kā pilsētu Argolīdā, kaut arī tā senās Grieķijas vēstures periodā nekad nebija iekļauta Argejas jeb Argosas teritorijā. Kleonas atradās uz ceļa starp Argosu un Korintu, 120 stadijas no Argosas un 80 stadijas no Korintas. Tur bija šaura pāreja. Kleonas bija sengrieķu pilsēta 13 km uz dienvidrietumiem no Korintas un, domājams, bija apdzīvota no vēlā Hellādas perioda. Tā atrodas apmēram 1,6 km uz austrumiem no mūsdienu Arheakleones ciema. Pilsētā 4. gadsimta pr.Kr. sākumā dzīvoja ap 8000 iedzīvotāju, un līdz neatkarības zaudēšanai 4. gadsimtā pr.Kr. tā kontrolēja ceļu no Korintas zemesšauruma uz Peloponēsas iekšējiem rajoniem. Kleonas bija Nemejas spēļu dibinātājas un organizētājas, līdz to iekaroja Argosa. Līdz mūsdienām ir saglabājušās akmeņlauztuves, no kurām tika ņemts materiāls Kleonu un Nemejas svētnīcas celtniecībai. Ir saglabājušās arī tempļa drupas pašās Kleonās, kas varētu būt bijušais Diodora pieminētais Hērakla templis.

Pausānija apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Antīkais ģeogrāfs Pausānijs apmeklēja Kleonas un tās aprakstīja šādi:

Pa ceļam no Korintas uz Argosu ir neliela pilsēta Kleonas. Viņi stāsta, ka Pelopam bija dēls Kleons, bet citi, ka Kleona bija viena no Asopa meitām, netālu no Sikionas. Tādējādi pilsēta nosaukta viena vai otras vārdā. Šeit atrodas Atēnas templis, kurā ir Skillida un Dipoina veidotā Atēnas statuja. Runā, ka viņi bija Dedala mācekļi, bet citi uzstājīgi apgalvo, ka Dedals precējās Gortinā un ka Skillids un Dipoins bija viņa dēli no šīs sievas. Kleonās ir arī templis un piemineklis Euritam un Kteatam. Viņi gāja no Elīdas kā feori (svētie sūtņi) uz Istmijas spēlēm un šeit tos nošāva Hērakls, apsūdzot tos, ka viņi uzbruka tam, kad viņš karoja pret Augeju.

No Kleonām uz Argosu ved divi ceļi: viens īsākais kājāmgājējiem, bet otrs pāri tā saucamajam Tretam (kalnu pārejai), arī šaurs un iespiests starp kalniem, taču ir parocīgs braukšanai ratos.