Pāriet uz saturu

Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju aneksija (2022)

Vikipēdijas lapa
Vladimirs Putins ar Krievijas civilās un militārās administrācijas vadītājiem Maskavā (2022. gada 30. septembris)

Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju aneksija notika 2022. gada 30. septembrī pēc tam, kad četros okupētajos Ukrainas reģionos tika sarīkoti fiktīvi referendumi par pievienošanos Krievijai. Imitētos referendumus organizēja Krievijas civilmilitārā administrācija, un tie neatbilda Ukrainas tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām. Pēc tiem Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja dekrētu, kas aizliedza miera sarunas ar Krieviju, kamēr tās prezidents ir Vladimirs Putins.

Krievija paziņojusi par Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritoriju aneksiju — gan to, kuras kontrolē Krievijas Federācijas Bruņotie spēki un pašpasludinātās DTR un LTR, gan to, kuras nekontrolē (Zaporižjas apgabala centrs — Zaporižjas pilsēta, Doneckas apgabalā — Slavjanska, Kramatorska u. c. pilsētas).

Turpmākie notikumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jau nākamajā dienā pēc paziņojuma par četru reģionu pievienošanu Krievijai, 1. oktobrī, Ukrainas kontrolē nonāca Limanas pilsēta Doneckas apgabalā, kuru UBS daļēji bloķēja kopš 23. septembra.

11. novembrī Krievijas karaspēks pameta Dņepras labo krastu, tostarp Hersonas apgabala reģionālo centru Hersonu.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]