Liepājas loža "Enkurs un zobens"

Vikipēdijas lapa
Brīvmūrnieku nams Avotu ielā 10 (pa labi) 2008. gadā.
Liepājas ložas nams (20. gadsimta sākumā).

Liepājas loža "Enkurs un zobens" (vācu: Anker und Schwert) bija militārā brīvmūrnieku loža Liepājā, kas strādāja Prūsijas lielložas "Royal York zur Freundschaft" rituālā.

Priekšvēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jau Kurzemes hercogistes laikā 1780. gadā Liepājā nodibināja pirmo brīvmūrnieku ložu ar nosaukumu „Libanons”, ko dēvēja par "Irene". Tā strādājusi angļu rituālā un atradusies Anglijas (Londonas) Provinciālložas pārraudzībā ar ložas patentu Nr. 345. Pēc 1789. gada loža "Irene" tika pārcelta uz Mēmeli (tagad — Klaipēda), kur vietējās ložas "Memphis" telpās Liepājas brīvmūrnieki turpināja strādāt līdz 1805. gadam, kad Krievijas impērijā atkal tika atjaunota legāla brīvmūrniecības darbība. Otro reizi ložas darbība Liepājā tika apturēta 1824. gadā un loža tika pārcelta uz Tilzīti.

Ložas nodibināšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1915. gada maijā Vācijas impērijas karaspēks ieņēma Liepāju. Pēc virsnieka Oto Kuka (Kuck vai Köck) un citu brāļu ierosinājuma 1916. gada 18. oktobrī Prūsijas lielā loža "Royal York zum Freundschaft" nolēma atļaut Liepājā dibināt jaunu militāro ložu. 1916. gada 10. novembrī Vācijas brīvmūrnieku ordeņa meistars Prūsijas princis Frīdrihs Leopolds apstiprināja Liepājas ložas dibināšanu ar nosaukumu "Enkurs un zobens" (Anker und Schwert). 1916. gada 17. decembrī notika ložas iesvētīšana, ko vadīja Prūsijas lielās ložas lielmeistars profesors Eberleins. Ložas vadītājs jeb "krēsla meistars" bija Oto Kuks. Pēc Novembra revolūcijas un Pirmā pasaules kara beigām ložas brāļi nolēma militāro ložu pārveidot par civilo ložu, ko 1919. gada 8. janvārī atļāva Prūsijas lielā loža, tomēr Latvijas brīvības cīņu dēļ loža bija spiesta savu darbību apturēt.[1]

Ložas apturēšana un atjaunošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Militāro ložu „Enkurs un zonbens” trīs Prūsijas tradicionālās ložas ("Royal York zum Freundschaft", "Pie trim zemeslodēm", "Lielā Zemes loža") 1921. gada 6. aprīlī pārveidoja par neatkarīgu Latvijas ložu „Enkurs”, kuras locekļi pārsvarā bija Liepājas vācvalodīgie iedzīvotāji. Ložas simbols bija enkurs, kam kreisajā pusē bija mēness, bet labajā saule. Ložas devīze bija In Omnibus Caritas!. Ložas nams atradās Avotu ielā 10, Liepājā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Zum Anker und Schwert Freimaurer-Wiki

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]