Pāriet uz saturu

Mali karš

Vikipēdijas lapa
Mali kara aktuālais stāvoklis.

Mali karš ir bruņots konflikts Mali ziemeļu daļā, kas turpinās kopš 2012. gada starp Mali valdību, tuaregu neatkarības kustību un dažādām islāmistu kaujinieku grupām.

2012. gada janvārī valsts ziemeļu daļā sākās tuaregu sacelšanās, kas noveda pie Azavadas neatkarības pasludināšanas. Konfliktu saasināja martā notikušais valsts apvērsums un cīņas starp islāmistu un Nacionālo kustību Azavadas atbrīvošanai (MNLA). Islāmistiem izdevās ieņemt lielāko daļu Azavadas teritorijas, kas noveda pie Francijas iejaukšanās karadarbībā 2013. gada janvārī. Mēneša laikā Francijas un Mali bruņotie spēki operācijas "Serval" ietvaros atkaroja lielāko daļu valsts ziemeļu daļas. 2013. gadā vairāk nekā 10 000 zilo ķiveru karavīru tika izvietoti Mali ziemeļos ANO misijas MINUSMA ietvaros.

2020. gada 18. augustā Mali karavīri sarīkoja valsts apvērsumu. Tika arestēts prezidents Ibrahims Keita, premjerministrs Bubu Sisē, kā arī citi augstākie valdības pārstāvji un militārie virsnieki. Nākamajā dienā Keita valsts televīzijā paziņoja par atkāpšanos no amata; tika atlaists parlaments. Varas pārņemšanai nemiernieki izveidoja Tautas glābšanas nacionālo komiteju ar pulkvedi Asimi Goitu vadībā. Nemierniekus atbalstīja Krievijas Vāgnera grupas kaujinieki, kas ieradās 2021. gada nogalē un palīdzēja huntai piespiest izvest no Mali aptuveni 12 000 karavīru lielo ANO miera uzturēšanas misiju.[1]

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]