Mandarīnu tritons

Vikipēdijas lapa
Mandarīnu tritons
Tylototriton verrucosus
Mandarīnu tritons
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
VirsklaseČetrkājaiņi (Tetrapoda)
KlaseAbinieki (Amphibia)
ApakšklaseKailamfībijas (Lissamphibia)
VirskārtaVaržu virskārta (Batrachia)
KārtaAstainie abinieki (Caudata)
ApakškārtaSalamandru apakškārta (Salamandroidea)
DzimtaSalamandru dzimta (Salamandridae)
ĢintsTritoni (Tylototriton)
SugaMandarīnu tritons (Tylototriton verrucosus)
Mandarīnu tritons Vikikrātuvē

Mandarīnu tritons (Tylototriton verrucosus) ir tritonu suga.

Izplatība savvaļā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Senāk uzskatīja, ka mandarīnu tritons ir suga, kura apdzīvo plašu areālu Āzijas dienvidaustrumos, taču kopš tika atklāts, ka tā sastāv no sešām radniecīgām sugām, mandarīnu tritona izplatība šobrīd ir vien Ķīnas dienvidos – Juņnaņas provincē – kalnos 1500–1600 m augstumā virs jūras līmeņa.

Zināmās mandarīnu tritona populācijas lielums un skaita izmaiņu tendences nav zināmas. Tomēr, tā kā turpinās sugas dzīves vides izpostīšana, tāpat – mandarīnu tritonu ķeršana izmantošanai tautas medicīnā un starptautiskajai mājas mīluļu tirdzniecībai, vērtē, ka mandarīnu tritonu skaits savvaļā, visticamāk, samazinās.

Dzīves vide[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mandarīnu tritons sastopams slapjos kalnu mežos, kā arī rajonos, kur agrāk pletās šādi meži, bet tagad to vietā nākuši rīsa lauki, tējas plantācijas un pļavas. Dzīve ir cieši saistīta ar ūdeni, jo ūdenī notiek nārsts un ikru un kāpuru attīstība.

Nārsta biotopi ir dažādas pastāvīgas vai sezonālas saldūdens ūdenstilpes – strauti, upes, dīķi, ezeri, peļķes un muklāji.

Dzīvesveids un pielāgojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mandarīnu tritonu dzīve norisinās ūdens tuvumā. Pieaugušie tritoni ūdenī uzturas nārsta laikā, kas sakrīt ar musonu sezonas sākumu (marta beigās–aprīlī, bet nārsts var turpināties arī vēlāk lietus sezonā). Kad vairošanās sezona galā, pieaugušie tritoni pārceļas dzīvot uz sauszemes. Gada aukstāko laiku pārlaiž ziemojot.

Mandarīnu tritoniem ir sāniski saplacināta aste ar labi attīstītu “spuru”, kas palīdz veikli peldēt. Galvas sānos un uz ķermeņa spilgtās kārpas ir dziedzeri, kas var aizsargāšanās nolūkos izdalīt indīgu sekrētu.

Barība un barošanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mandarīnu tritoni barojas ar dažādiem ūdens un sauszemes bezmugurkaulniekiem – kukaiņiem, gliemenēm, sliekām u.c. Ēd arī pašu sugas ikrus. Var baroties arī ar augiem.

Vairošanās un dzīves cikls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vairošanās sezona sākas, kad mandarīnu tritoni iznāk no ziemošanas musonu sezonas sākumā. Nārsts notiek gan dienas, gan nakts laikā. Mātītes nērš ikrus ūdenstilpju seklākajā daļā. Ikrus piestiprina ūdens augiem vai uz ūdenstilpes gultnes, retos gadījumos – uz sauszemes. Mātīte sezonā iznērš 26–60 ikrus un, tikko tas paveikts, dodas prom no ūdens.

Mandarīnu tritonu kāpuri barojas galvenokārt ar ūdens kukaiņiem. Metamorfoze lielākoties notiek vasaras beigās–rudens sākumā – ūdenī dzīvojošie kāpuri pārveidojas par jauniem tritoniem, kas dzīvo uz sauszemes un ūdenī atgriežas tikai, lai nārstotu.

Mandarīnu tritoni dzimumgatavību sasniedz 3–5 gadu vecumā. Dzīves ilgums – līdz 11 gadiem.

Apdraudējumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apdraudētības faktori:

  • dzīves vides izpostīšana;
  • plēsīgu zivju introdukcija;
  • starptautiskais mājas mīluļu tirgus;
  • izmantošana tautas medicīnā un zivju ēsmai;
  • vajāšana.

Informācijas avoti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

AmphibiaWeb 2021. Tylototriton verrucosus – Himalayan Newt. https://amphibiaweb.org/species/4309. University of California, Berkeley, CA, USA. Accessed on 13 October 2022.

IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2021. Tylototriton verrucosus. – The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T73733175A63872034. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T73733175A63872034.en. Accessed on 13