Palīdzība:Atsauces un ārējās saites

Vikipēdijas lapa
Svarīgākā pamatinformācija

Īsa lietošanas pamācība
Stila rokasgrāmata
Nozīmīguma kritēriji
Kas Vikipēdija nav
Špikeris
Pamācība

Saturs

Darba uzsākšana
Vikipēdijas pārlūkošana
Rediģēšana, noformēšana
Iekšējās saites un tabulas
Atsauces, ārējās saites,
kategorijas un starpviki saites

Attēli un citi faili
Veidnes un infokastes
Sekošana izmaiņām
Vikipēdijas vadlīnijas
Saziņa
Ārējie resursi
Konta iestatījumi, uzturēšana
Tehniskā informācija

Skatīt arī

Uzdot jautājumu
Biežāk uzdotie jautājumi
Sazināties ar Vikipēdiju

Dalībnieku uzvedības noteikumi

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes tiek izmantotas, lai sīkāk paskaidrotu kādu apgalvojumu, kuru tekstā nav vēlams ievietot tiešā veidā.

Pusautomātiskai piezīmju ievietošanai lieto <ref group="P"> un </ref>. Līdzīgi kā atsaucēm, rakstā tās tiek attēlotas kā augšējais indekss ar burtu P sākumā. Ja tiek izmantotas <ref group="P"> birkas, tad raksta beigās obligāti ir jāizveido piezīmju sadaļa ar virsrakstu Piezīmes vai (ja rakstā tiek izmantotas arī atsauces) Piezīmes un atsauces, kurā jāievieto veidne {{atsauces|group=P}}.

== Piezīmes ==
{{atsauces|group=P}}

vai

== Piezīmes un atsauces ==
=== Piezīmes ===
{{atsauces|group=P}}

=== Atsauces ===
{{atsauces}}

Piemēram:

Kods Rezultāts
Kaut kāds apgalvojums,<ref group="P">Pirmā apgalvojuma paskaidrojums.</ref>
vēl viens apgalvojums.<ref group="P">Otrā apgalvojuma paskaidrojums.</ref>

== Piezīmes ==
{{atsauces|group=P}}
Kaut kāds apgalvojums,[P 1] vēl viens apgalvojums.[P 2]
Piezīmes
  1. Pirmā apgalvojuma paskaidrojums.
  2. Otrā apgalvojuma paskaidrojums.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Palīdzība:Atsauces
Atsauču
izveides poga

Šis būtībā ir svarīgākais nosacījums, ņemot vērā Vikipēdijas atvērtību labošanai jebkuram cilvēkam: apgalvojumiem ir jābūt ar atsaucēm no autoritatīviem avotiem.

Pusautomātiskai atsauču ievietošanai lieto <ref>...</ref> HTML tagus (tos var ievadīt ar pēdējo labošanas loga rīku joslas pogu). Rakstā tās tiek attēlotas kā augšējie indeksi (superscript). Ja tiek izmantoti <ref> tagi, tad raksta beigās obligāti ir jāizveido atsauču sadaļa ar virsrakstu Atsauces vai Piezīmes un atsauces (ja rakstā tiek izmantotas piezīmes), kurā jāievieto veidne {{atsauces}} šādi:

== Atsauces ==
{{atsauces}}

Ja šāda veida atsauču sadaļa jau ir izveidota, tad šādā veidā ieliktās atsauces parādīsies esošajā atsauču sadaļā, pēc kārtas, tādā secībā, kādā tās atrodas tekstā. Ieliekot jaunas atsauces, secība pārkārtosies automātiski. Atsaucēm, ja iespējams, vēlams lietot ārējās saites.

Vienkāršs atsauču ievietošanas piemērs
Kods Rezultāts
Kaut kāds apgalvojums numur viens.<ref>[http://www.example.com/ Ārējais resurss]</ref> Vēl viens apgalvojums.<ref>Autors. ''Kaut kāda grāmata''. Rīga : Vikipēdijas izdevniecība, 2015. 100. lpp. ISBN 1234567890</ref> Ziņa par Raimonda Paula koncertu.<ref>[http://www.tvnet.lv/izklaide/notikumi/362102-raimonda_paula_75_gadu_jubilejas_koncerts Raimonda Paula 75 gadu jubilejas koncerts], tvnet.lv, {{dat|2011|1|16|SK}}</ref>

== Atsauces ==
{{atsauces}}
Kaut kāds apgalvojums numur viens.[1] Vēl viens apgalvojums.[2] Ziņa par Raimonda Paula koncertu.[3]
Atsauces
  1. Ārējais resurss
  2. Autors. Kaut kāda grāmata. Rīga : Vikipēdijas izdevniecība, 2015. 100. lpp. ISBN 1234567890 Nepareizs ISBN
  3. Raimonda Paula 75 gadu jubilejas koncerts, tvnet.lv, 16.01.2011.

Tehniskie ierobežojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Veidne:Refn

Var būt dažādas situācijas, kad <ref> tagi tehnisku iemeslu dēļ nestrādā (piemēram, <ref>...</ref> nevar tik iekļauts vēl viens <ref>...</ref>, <ref> tagos nedarbojas substitūcija), tādā gadījumā var tikt izmantota Refn veidne, par kuras lietojumu informāciju skatīt veidnes apraksta lapā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja vēlies ievietot saiti uz kādu mājas lapu ārpus Vikipēdijas, tad šai saitei gandrīz vienmēr būtu jāatrodas sadaļā Ārējās saites raksta beigās.

Vienkāršākais veids, kā ievietot saiti, ir ierakstīt attiecīgās mājas lapas pilno adresi jeb URL. Piemēram, ja vēlies ievietot saiti uz Google, tad raksti:

http://www.google.com/

un tu iegūsi

http://www.google.com/

Šo tekstu Vikipēdija automātiski pārveido par hipersaiti un parāda pilnu adresi, ieskaitot "http://" daļu. Veidojot kvalitatīvus Vikipēdijas rakstus, adreses šādā formātā nav ieteicams ievadīt, jo tas neizskatās labi un bieži vien nedod nekādu priekšstatu par attiecīgas mājas lapas patieso saturu.

Lai hipersaites nosaukumā netiktu attēlots URL, bet gan kāds saturīgs lapas apraksts un lai saites nosaukumā parādītos kāds tevis izvēlēts teksts, tad šo tekstu pievieno adreses beigās aiz atstarpes (nevis “|”). Tātad, ja vēlies, lai saite būtu Google meklētājs, vienkārši raksti:

[http://www.google.com/ Google meklētājs]

Piezīme: Ja saitē ir kādas īpašās zīmes, piemēram “|”, tad tā nedarbosies, tomēr URL sintakse ļauj jebkuru zīmi aizstāt ar tās ASCII attēlojuma heksadecimālo ekvivalentu. Tātad “|” vietā tu vari rakstīt %7C. Vairāk heksadecimālos kodus vari atrast ASCII derīgo zīmju tabulā.

Sadaļu Ārējās saites ir ieteicams noformēt kā nenumurētu sarakstu:

Kods Rezultāts
== Ārējās saites ==
* [http://www.google.com/ Google meklētājs]
* [http://www.yahoo.com/ Yahoo! meklētājs]
* [http://www.siets.lv/ Sieta meklētājs]
Ārējās saites

Tāpat kā saišu neesamība var "izslēgt" kādu rakstu no Vikipēdijas navigācijas un statistiskā ziņā, tāpat arī kategoriju nenorādīšana izslēdz rakstu no Vikipēdijas kategoriju sistēmas. Labāk ir norādīt ļoti nespecifisku kategoriju, nekā nenorādīt nekādu.

Kategoriju pievienošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc teksta pievieno raksta kategoriju. Piemēram, rakstam "Afrodīte" būtu jāatrodas kategorijā "Grieķu dievi". Kategoriju pievieno, rakstot šādu tekstu: [[Kategorija:Grieķu dievi]]. Mainās daļa "Grieķu dievi" — atkarībā no vēlamā kategorijas nosaukuma. Vienam rakstam var būt arī vairākas kategorijas.

Kategorijas kopā veido kategoriju koku, tāpēc katram noteiktam rakstam jāpievieno specifiskākā kategorija, kas uz to attiecas. Piemēram, rakstam par kādu impresionisma mākslas īpatnību jāpievieno kategorija "Impresionisms", šai kategorijai savukārt — kategorija "Mākslas virzieni", bet tai — "Māksla". Rakstam šajā gadījumā nevajag pievienot kategoriju "Māksla". Īpašos gadījumos var būt daži izņēmumi, kad ir nepieciešams kategoriju izmantot kā visu noteiktu objektu automātisku sarakstu (piemēram, Latvijas ciemi vai Ķīmiskie elementi).

Veidojot rakstu savā dalībnieka smilšu kastē (saite, ja vien Tu esi reģistrējies, atrodas monitora augšā pēc saites "Diskusijas"), būtu vēlams nepievienot kategorijas, var tās ielikt <nowiki>...</nowiki> taga iekšā, piemēram,

<nowiki>
[[Kategorija:Kategorija1]]
[[Kategorija:Kategorija2]]
</nowiki>

Var arī pielikt klāt pirms "Kategorija" vienu kolu, to dara šādi: [[:Kategorija:Kategorijas nosaukums]]. Tad kategorija parādīsies pašā tekstā šādi: Kategorija:Kategorijas nosaukums, nevis novietosies lapas apakšā kategoriju sadaļā. Tas nepieciešams tādēļ, lai tikmēr, kamēr tavs raksts vēl nav gatavs, šīs kategorijas neparādītos kategoriju kokā

Starpviki saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Starpvikipēdiju saišu pievienošana notiek ar Vikidatu palīdzību. Lai skatītu pamācību, kā pievienot saites lapas kreisajā pusē, skatīt šo lapu.

Ja valodas kodam tiek pielikts priekšā vēl viens kols, saite parādās tekstā, nevis lapas kreisās puses navigācijas kastē, piemēram, šādi: et:Riia (tas gan nav ieteicams).