Nordeuropaforum

Vikipēdijas lapa

NORDEUROPAforum ir zinātnisks žurnāls vācu valodā, kas tiek izdots Berlīnē kopš 1991. gada. Materiāli tajā tiek regulāri publicēti digitālā formā un ir brīvi pieejami. Pašlaik redakcija sastāv no 9 redaktoriem un redaktorēm, kā arī 20 redakcijas darbiniekiem un darbiniecēm no Vācijas, Eiropas un ASV.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Žurnālu izveidoja Bernds Henningsens (Bernd Henningsen) und Reinholds Vulfs (Reinhold Wulff) 1991. gadā Berlīnes Brīvajā Universitātē (Freie Universität Berlin). Tā mērķauditorija bija lasītāji, kuri interesējas par visdažādākajām tēmām saistībā ar Ziemeļeiropas ģeogrāfisko un politisko telpu. Finansiālo atbalstu nodrošināja Ziemeļeiropas valstis. Līdz ar Berlīnes skandināvistikas reformām un Ziemeļeiropas Institūta (Nordeuropa-Institut) nodibināšanu Berlīnes Humboltu Universitātē (Humboldt-Universität zu Berlin) redakcija pārcēlās uz šo universitāti un kopš 1998. gada sāka izdot žurnālu jaunā formātā. Kopš tā laika žurnālā tiek publicēti tikai zinātniski raksti vācu un angļu valodā.

Sākot ar 2006. gadu, NORDEUROPAforum iznāk vienīgi kā zinātnisks atvērtās piekļuves žurnāls, kura raksti var tikt lasīti bez maksas. Arī rakstu autoriem un autorēm publicēšanās ir bez maksas. Lai uzrunātu lielāku lasītāju loku, kā arī lai atbilstu aktuālajām tendencēm zinātnē un izdevējdarbībā, 2013. gada rudenī tika pieņemts lēmums paplašināt žurnāla saturiskos virzienus, kā arī redakcijas darbinieku un izdevēju loku. No šī laika žunālam ir apašvirsraksts „Kultūras studiju žurnāls“ un mainīts iznākšanas formāts. Vairs neiznāk divi numuri gadā, bet raksti un recenzijas tiek publicēti nepārtraukti.

Profils[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Žurnāls ir starpdisciplinārs forums ar mērķi veicināt dialogu starp Vāciju, Eiropu un Skandināviju un zinātnisku viedokļu apmaiņu Baltijas jūras reģionā. Šajā divkārši anonīmi recenzētajā atvērtās piekļuves žurnālā Ziemeļeiropa tiek aplūkota kultūrzinātnes aspektā, ietverot rakstus par politiku, ekonomiku un kultūru, kā arī diskusijas par kultūras un sociālo zinātņu metodēm un teorijām. Lai nodrošinātu rakstu kvalitāti, tie tiek vērtēti pēc peer review metodes. Raksti tiek publicēti tādās nozarēs kā valodniecība un literatūrzinātne, socioloģija, antropoloģija, medievistika, vēsture, politoloģija, kā arī mediju zinātnes, kino zinātne un mākslas vēsture. Ģeogrāfiskā ziņā žurnāls pievēršas Ziemeļeiropai plašā nozīmē: rakstos tiek aplūkota ne tikai Dānija, Zviedrija, Norvēģija, Somija un Islande, bet arī Grenlande un Fēru salas, Baltijas valstis, Krievijas ziemeļrietumu daļa, Baltijas jūras valstu padomes valstis un starpreģionālas saiknes.

Saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

NORDEUROPAforuma mājaslapa