Oksitāņu valoda

Vikipēdijas lapa
Oksitāņu valoda
occitan, lenga d’òc
Valodu lieto: Francija
Spānija
Itālija
Monako
Pratēju skaits: 1—3,7 miljoni
Valodu saime: Indoeiropiešu
 Itāļu
  Romāņu
   Rietumitāliešu
    Gallu-ibēriešu
     Gallu-romāņu
      Oksitāņu-romāņu
       Oksitāņu valoda 
Oficiālais statuss
Oficiālā valoda: Reģionāla valoda:
Karogs: Katalonija Katalonija (Spānija)

(zināma kā araniešu valoda).

Regulators: Conselh de la lenga occitana
Valodas kodi
ISO 639-1: oc
ISO 639-2: oci
ISO 639-3: oci 
.
Oksitāņu valodas izplatības areāls.

Oksitāņu valoda (occitan) ir romāņu valoda, kas galvenokārt izplatīta Francijas dienvidos, Akvitānijas, Dienvidu-Pireneju, Langdokas-Rusijonas, Provansas-Alpu-Azūra krasta reģionos, kā arī nelielā skaitā Itālijā, Spānijā (Aranas ielejā) un Monako. Tai vistuvākā radniecīgā valoda ir katalāņu valodai. Oksitāņu valodu prot no 1 līdz 3,7 miljoniem cilvēku.[1]

Tradicionāli oksitāņu valoda ir pazīstama arī ar lingvonīmu provansiešu valoda[2] (provençal), taču pašlaik ar to parasti apzīmē Provansā lietoto oksitāņu valodas dialektu.

1860. gadā, pirms Francijā tika ieviesta obligāta pamatizglītība franču valodā, oksitāņu valodu lietoja vairāk nekā 39% Francijas iedzīvotāju. 20. gadsimta 20. gados šis īpatsvars saruka līdz 26—36%, bet 1993. gadā — līdz 7%.

Atsauces un piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «LINGUAMÓN - Casa de les Llengües > Occitan». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 14. janvārī. Skatīts: 2009. gada 20. augustā.
  2. «Par pasaules valodu un valodu grupu nosaukumiem latviešu valodā». Latvijas Vēstnesis. 2006. gada 19. jūlijs. Skatīts: 2010. gada 3. augustā.