Pēteris Brunners

Vikipēdijas lapa
Pēteris Brunners
Personīgā informācija
Dzimis 1889. gada 25. martā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Viesītes pagasts, Kurzemes guberņa, Krievijas Impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1969. gada 30. maijā (80 gadi)
Valsts karogs: Jaunzēlande Oklenda, Jaunzēlande
Tautība latvietis
Nodarbošanās uzņēmējs, ierēdnis

Pēteris Brunners (1889—1969) bija latviešu uzņēmējs, Tautas padomes loceklis no Latviešu zemnieku savienības.[1]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1889. gada 25. martā Viesītes pagasta Romulišos mežsarga ģimenē. Studēja komerczinības Rīgas Politehniskajā institūtā. Strādāja Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrības savstarpējā kredītbiedrībā.

Pēc Latvijas valsts pasludināšanas Brunners kļuva par Tautas padomes locekli no Latviešu zemnieku savienības, bija ierēdnis Liepājā, vēlāk Apgādības ministrijas departamenta direktors Rīgā.

1920. gadu sākumā pret Brunneru ierosināja tiesas prāvu, bet Senāts viņu attaisnoja. Vēlāk bija vairāku lielu uzņēmumu vadītājs, nodibināja finieru fabriku "Furniers". Darbojās akciju sabiedrībā "Brīdis", kas izdeva dienas laikrakstu "Pēdējā Brīdī", bija "Bekona Eksporta" ražojumu izvietotājs ārzemju tirgos, caur firmu Baltimex nodrošinot gaļas eksportu arī laikā, kad tirgus bija pārslogots. 1944. gada rudenī P. Brunners devās bēgļu gaitās uz Vāciju, vēlāk uz Kanādu un no turienes pārcēlās uz Jaunzēlandi. Strādāja Oklendas finierrūpniecības uzņēmumā.

Miris 1969. gada 30. maijā.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]