Palīdzība:Vikipēdijas vadlīnijas

Vikipēdijas lapa
Svarīgākā pamatinformācija

Īsa lietošanas pamācība
Stila rokasgrāmata
Nozīmīguma kritēriji
Kas Vikipēdija nav
Špikeris
Pamācība

Saturs

Darba uzsākšana
Vikipēdijas pārlūkošana
Rediģēšana, noformēšana
Iekšējās saites un tabulas
Atsauces, ārējās saites,
kategorijas un starpviki saites

Attēli un citi faili
Veidnes un infokastes
Sekošana izmaiņām
Vikipēdijas vadlīnijas
Saziņa
Ārējie resursi
Konta iestatījumi, uzturēšana
Tehniskā informācija

Skatīt arī

Uzdot jautājumu
Biežāk uzdotie jautājumi
Sazināties ar Vikipēdiju

Dalībnieku uzvedības noteikumi

Vikipēdija atbalsta draudzīgu un atvērtu atmosfēru. Protams, realitātē reizēm rodas nesaskaņas un nereti gadās pat nopietni strīdi, bet kopumā no šīs kopienas dalībniekiem tiek sagaidīta laipna (En) izturēšanās.

Vissvarīgākais, kas jāpatur prātā attiecībā uz citiem rediģētājiem — vienmēr pieņem, ka citi rīkojas godprātīgi (En). Nekad nesāc ar pieņēmumu, ka kāds rīkojas aiz spīta vai ļaunprātības. Ja kāds dara kaut ko, kas tevi satrauc, ieraksti pieklājīgu ziņu pie attiecīgā raksta vai šī dalībnieka diskusiju lapā un pajautā "kāpēc". Var izrādīties, ka tādā veidā būsi izvairījies no lieka pārpratuma un apmulsuma.

Rediģēšanas politika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Neitrālais viedoklis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vikipēdijas rediģēšanas politika ir "neitrālais viedoklis" (angliskajā Vikipēdijā bieži manīsi saīsinājumu "NPOV" – neutral point of view). Šī politika nosaka, ka mēs pieņemam visus nozīmīgos viedokļus par kādu jautājumu. Tā vietā, lai vienkārši izvirzītu vienu skatījumu, mēs cenšamies parādīt visus nozīmīgos viedokļus, nespriežot par to, kurš no tiem ir pareizais. Mūsu mērķis ir informēt lasītāju, nevis pārliecināt viņu par kaut ko. Tas nozīmē to, ka mūsu rakstiem būtu jābūt objektīviem, jo jebkurā strīdā abas puses uzskata savu viedokli par pareizo.

Ir normāli rakstā iekļaut viedokļus, bet tiem jābūt noformulētiem kā viedokļiem, nevis faktiem. Turklāt ieteicams šiem viedokļiem norādīt to izcelsmi, piemēram "Šī viedokļa atbalstītāji apgalvo, ka..." vai "Ievērojamais komentētājs X uzskata, ka..."

Var gadīties, ka lasīsi kādā diskusijā par to, ka kāds raksts ir "POV" (point of view), kas Vikipēdijas žargonā apzīmē aizspriedumainu rakstu vai tādu rakstu, kas acīmredzami rakstīts tikai no vienas perspektīvas. Šajā kategorijā ietilpst reklāma un politisko intrigu dzīšana. Ne tik ekstrēms gadījums būtu POV raksts, kurā viens viedoklis apjoma ziņā ievērojami pārsniedz pretējo (citu) viedokli, pat, ja abi uzskati ir uzrakstīti neitrālā stilā.

Ja tu plāno ķerties pie pretrunīgiem rakstiem tādās tēmās kā, piemēram, reliģija vai politika, ir svarīgi, lai tu noteikti un pēc iespējas drīz izlasītu neitrālā viedokļa (En) politikas lapu. Tāpat būtu svarīgi, lai tu izlasītu par vēsa prāta saglabāšanu, kad rediģēšana kļūst nokaitēta (En). Arī tad, ja tu plāno darboties ap mazāk emocionālām tēmām, piemēram, matemātika vai datorspēles, politikas lapu izlasīšana būtu svarīga, bet tas nebūtu tik neatliekami. Atceries par šiem padomiem un izlasi vairāk par to politiku, kad gadās kāds NPOV jautājums.

Tēmas nozīmīgums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vikipēdija ir enciklopēdija. Tādēļ rakstos būtu jābūt enciklopēdiskai informācijai par nozīmīgām tēmām. Vikipēdijā pastāvīgi noris debates par to, kas ir nozīmīgi un kas nav, bet tikai daži no mums uzskata, ka te vajadzētu būt rakstiem par katru Zemes iedzīvotāju, katru uzņēmumu, kas kaut ko pārdod, vai katru ielu katrā pasaules pilsētā.

Tāpat šī nav īstā vieta, kur izvirzīt "oriģinālus pētījumus", t.i. jaunas teorijas utt., ko citi vēl nav recenzējuši. Vairāk informācijas par to, kam būtu jābūt Vikipēdijā, skat. Kas Vikipēdija nav (En), Kritēriji biogrāfiju iekļaušanai (En) un Kas iederas, kas neiederas (En).

Bez tam mēs aicinām autorus atturēties no rakstīšanas par sevi vai saviem sasniegumiem, jo tas ir interešu konflikts. Ja tu esi paveicis kaut ko nozīmīgu, galu galā kāds cits par to uzrakstīs.

Par pareizrakstību[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirms labošanas pārliecinies, vai tiešām raksta stilā neiederas tādas "speciālas" kļūdas, žargons vai kādā reģionā lietoti vārdi (piemēram, stulbenis, džimbulis vai gružkaste). Ja raksts ir vairāk zinātnisks, tad, protams, valodai jābūt akadēmiski pareizai.

Nepievieno bez atļaujas tādus materiālus, kurus aizsargā autortiesības. Vislabākie raksti, iespējams, taps iz personīgās pieredzes vai zināšanām, vai arī apkopojot savu pētījumu no vairākiem avotiem. Lai noskaidrotu vairāk par autortiesībām, skat. Vikipēdija:Autortiesības (En).

Rakstu pārdēvēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja tu atrodi kādu rakstu, kas, tavuprāt, ir nepareizi nosaukts, lūdzu, nedzēs un nekopē saturu citur. Tādā veidā pazūd raksta rediģēšanas vēsture. Ieteicamā metode ir pārvietot lapu uz citu lapu ar jaunu vārdu. Ja tu to dari pirmo reizi, lūdzu, izlasi visus brīdinājumus, kas ir pārvietošanas lapā, jo tur ir iztirzāti vairāki svarīgi jautājumi. Lai uzzinātu vairāk par lapu pārvietošanu, skatīt Kā pārdēvēt (pārvietot) lapu (En).