Perekopa zemesšaurums

Vikipēdijas lapa
Perekopa zemesšaurums attēlā iezīmēts ar sarkano līniju. Pa labi Sivašs, bet pa kreisi Karkinitas līcis. Apakšā Krimas pussalas ziemeļu daļa. Zilā līnija ir Ziemeļkrimas kanāls

Perekopa zemesšaurums (ukraiņu: Перекопський перешийок) jeb vienkārši Perekops ir zemesšaurums Ukrainā, kas savieno Krimas pussalu ar kontinentu. Zemesšauruma neliela ziemeļu daļa atrodas Ukrainas Hersonas apgabala teritorijā, bet dienvidu daļa - starptautiski neatzītās Krievijas Krimas Republikas sastāvā.

Perekops atrodas starp Melnās jūras Karkinitas līča ziemeļaustrumu daļu un Azovas jūras Sivaša līča rietumu daļu. Jūras krasti ir lielākoties stāvi, citviet sasniedzot 5 metru augstumu. Perekopa zemesšauruma garums ir 30 kilometri, platums no 7 līdz 23 kilometriem, augstums līdz 20 metriem. Reljefs ir līdzens. Caur šaurumu iet Ziemeļkrimas kanāls. Augsne sastāv no māla un smilšmāla. Perekopa dienvidu daļā atrodas sālsezeri.[1] Šis zemesšaurums ir Krimas pussalas tālākā vieta ziemeļos. Zemesšaurumā atrodas Armjanskas pilsēta un Perekopas ciems. Ciema vietā līdz 1920. gadam atradās pilsēta, kura tika iznīcināta Krievijas pilsoņu kara laikā. Caur Perekopu iet automaģistrāle, dzelzceļa līnija, kā arī elektroapgādes līnija.

Senatnē šeit atradās spēcīgas fortifikācijas līnija - Perekopas valnis, lai pasargātu Krimas pussalu no iebrukuma pa sauszemi. Dažādos laikos šeit bija norisinājušās kaujas starp dažādu valstu karaspēkiem. Krievijas pilsoņu kara laikā uz Perekopa tika izveidota baltgvardu nocietinājumu līnija. Perekopa-Čongaras operācijas rezultātā 1920. gada novembrī tā tika pārvarēta un Sarkanajai armijai pavērās ceļš uz Krimu. Liela nozīme nocietinājumu līnijas ieņemšanā bija latviešu strēlniekiem, kuri gan šajās kaujās cieta lielus zaudējumus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pasaules zemes un tautas (Ģeogrāfijas vārdnīca), 1978, Rīga, izdevniecība Zvaigzne, 562 lpp.