Ptolemaja teorēma

Vikipēdijas lapa
Ptolemaja teorēma ir sakarība starp ievilkta četrstūra garumiem.

Ptolemaja teorēma ir sakarība ievilktā četrstūrī starp tā malām un diagonālēm. Ptolemajs to izmantoja, lai aprēķinātu hordu garumus dažādiem leņķiem no kā var iegūt, piemēram, sinusa vērtību tabulu. Ja ievilktā četrstūra virsotnes ir secīgi A, B, C, D, tad teorēma apgalvo, ka .

Ar Ptolemaja teorēmu var pierādīt dažādas citas teorēmas, piemēram, Pitagora teorēmu, kosinusu teorēmu, sinusa leņķu summu, sinusa leņķu starpību, kosinusa leņķu summu.

Pierādījums ar līdzīgiem trijstūriem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1) Tiek atrasti vienādie leņķi (un ) kā arī definēti leņķi (), no kā izriet . 2) Tiek atrasti līdzīgie trijstūri un .3) Tiek iegūtas līdzīgo trijstūru malu attiecības un un tās summējot iegūst meklēto .

Ievilktam četrstūrim ABCD ievilktie leņķi un attiecas uz vienu loku , tādēļ tie ir vienādi. Pēc tās pašas argumentācijas ievilktie leņķi un attiecas uz loku , tādēļ tie ir vienādi. Var ieviest tādu punktu uz līnijas , ka izpildās . No tā var secināt, ka un , tad pielīdzinot un atceroties, ka iegūst .

Tagad trijstūriem un ir divi vienādi leņķi ( un ), tādēļ tie ir līdzīgi trijstūri . Pēc tās pašas argumentācijas trijstūriem un ir divi kopīgi leņķi ( un ), tādēļ tie ir līdzīgi trijstūri .

Līdzīgi trijstūri saglabā malu attiecības, tādēļ no līdzīgiem trijstūriem iegūst un no līdzīgiem trijstūriem iegūst . Katrā izteiksmē pareiznot ar saucējiem iegūst: un . Summējot abas izteiksmes iegūst: , iznesot kopējo reizinātāju: , savukārt , tādēļ ievietojot iegūst Q.E.D.

Šis pierādījums izpildās tikai ja četrstūra malas viena otru nešķērso, taču teorēma ir spēkā arī šķērojošu malu gadījumā.