Pāriet uz saturu

Roku likumi

Vikipēdijas lapa

Labās rokas (jeb labās skrūves, labā svārpsta) likums, kreisās rokas likums, triju pirkstu likums ir vairākas iegaumēšanas pieejas, kuras noteiktā gadījumā palīdz noteikt vai nu trīsdimensiju Dekarta koordinātu sistēmas asu savstarpējo novietojumu, vai vektoriālu lielumu savstarpējo virzienu, vai vektoriāla reizinājuma virzienu.

Labās rokas likums

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iedomāts satvēriens ar labās rokas četriem pirkstiem, atstājot īkšķi atliektu, pēc pirkstu virziena ļauj noteikt meklējamo vektoriāla lieluma virzienu, zinot kāda cita vektoriāla lieluma virzienu (skatīt attēlus). Līdzīgi var izmantot labās vītnes skrūves vai svārpsta griešanas un taisnvirziena pārvietošanās virzienus. Šis atcerēšanās paņēmiens tiek izmantots, piemēram, elektrodinamikā.

Kreisās rokas likums

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai noteiktu Ampēra spēka vai Lorenca spēka virzienu, kreisās rokas plaukstu iedomāti pavērš tā, lai magnētiskās indukcijas līnijas perpendikulāri ieietu tās virsmā, četri pirksti vērsti elektriskās strāvas virzienā — tad atliekts īkšķis norāda spēka virzienu.

Triju pirkstu likums

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izmantojot triju pirkstu likumu, var noteikt vektoriāla reizinājuma virzienu. Tā kā Ampēra spēks vai Lorenca spēks ir vektoriāli reizinājumi, tad to virziena atrašanai var izmantot arī trīs rokas pirkstus (parādīts attēlos ar kreiso roku).