Rožu laukums (Liepāja)

Vikipēdijas lapa
Rožu laukums
agrāk Rosenplatz, Uzvaras laukums (1945—1988)
Lielā iela un Rožu laukums
Lielā iela un Rožu laukums
Rožu laukums (Latvija)
Rožu laukums
Rožu laukums
Tips pilsētas laukums
Atrašanās vieta Liepāja
Platība 4440 m2
Izveidots 1911. gads
Projektētājs Georgs Kūfalts
Etimoloģija nosaukts rožu stādījumu dēļ

Rožu laukums ir Liepājas pilsētas galvenais pilsētas laukums un viens no tās simboliem. Laukums arī ieguvis savu nosaukumu no lielās rožu dobes tā vidū. 1911. gadā pēc Rīgas pilsētas dārzu direktora Georga Kūfalta projekta izveidotais laukums ir 0,44 ha liels, vēlāk tajā iedēstīti koki un izvietoti soliņi. Bieži laukumu sauc par "Liepājas sirdi", tas ir populārs tūristu apskates objekts un liepājnieku satikšanās vieta. Grupa "Līvi" savulaik sacerēja dziesmu "Rožu laukums".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

18. gadsimtā Rožu laukuma vietā atradās Jaunais tirgus. 1910. gadā tirgus tika pārcelts uz savu tagadējo vietu, vietējā vara izlēma veidot atklātu parku ar apstādījumiem. 1911. gadā kā labākais pieteikums tika izvēlēts Kūfalta veidotais projekts. Kūfalta projekts paredzēja ģeometrisku laukuma kompozīciju ar rožu dobi centrā un ģeometrisko orientētiem celiņiem. Viņa projekta laikā tika ierīkots atklāts dārzs ar labiekārtotu skvēru ar apstādījumiem pirmajiem kokiem — skābaržiem un liepām —, rožu dobe ar 500 rožu stādiem. Pēc iedzīvotāju inicitīvas laukumu nosauca par Rožu laukumu un kļuva par Liepājas sirdi.

Vēlāk, mainoties apstādījumu veidošanās modei, laukums ticis papildināts ar brīvi stādītiem kokiem un krūmu grupām, kas neatbilda sākotnējai kompozīcijai. Rožu laukumā aug dižkoks Mandžūrijas valrieksts.

No 1934. līdz 1935. gadam pie Rožu laukuma pēc arhitekta Aleksandra Rāceņa projekta uzcēla Armijas ekonomiskā veikala ēku, ko nodedzināja 1941. gada 28. jūnijā, Otrā pasaules kara kaujā par Liepāju. Pēc kara 1945. gadā laukumu pārdēvēja par Uzvaras laukumu, bet 1988. gadā tas atkal atguva savu iepriekšējo nosaukumu. Barikāžu laikā 1991. gada pavasarī Baltijas kara apgabala komandantūra pieņēma lēmumu Rožu laukumā apsargāt Ļeņina pieminekli, ko demontēja pēc Augusta puča izgāšanās 23. augustā.[1] 1999. gadā pašvaldība pasūtīja arhitektam Andrim Kokinam izstrādāt laukuma rekonstrukcijas un attīstības koncepciju. Projektā paradzēja saglabāt esošo ideju par ģeometrisku laukuma kompozīciju, cirptiem skābaržiem un centrālo rožu dobi. Ap Rožu laukuma centrālo dobi virknējas Liepājas sadraudzības pilsētu ģerboņi. 2000. gadā pabeidza Rožu laukuma rekonstrukcijas darbus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]