Sūzana Zontāga

Vikipēdijas lapa
Sūzana Zontāga
Susan Sontag
Sūzana Zontāga
Personīgā informācija
Dzimusi 1933. gada 16. janvārī
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ņujorka, ASV
Mirusi 2004. gada 28. decembrī (71 gads)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ņujorka, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība ebrejiete
Literārā darbība
Valoda angļu valoda
Apbalvojumi 2000: Nacionālā Grāmatu balva

Sūzana Zontāga (angļu: Susan Sontag, dzimusi Rozenblata (angļu: Rosenblatt) 1933. gada 16. janvārī, mirusi 2004. gada 28. decembrī) bija ebreju izcelsmes ASV esejiste, literatūrkritiķe, rakstniece un politiskā aktīviste. Zontāga tiek saistīta ar kreisajām, antiglobālisma, feminisma kustībām.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kā Sūzana Rozenblata dzimusi Ņujorkā ebreju izcelsmes kažokādu tirgotāja ģimenē. Kad Sūzanai bija pieci gadi, tēvs nomira. Septiņus gadus vēlāk māte apprecējās vēlreiz, un Sūzana pieņēma patēva uzvārdu.

Zontāga uzauga Arizonas štata Tūsonā un Losandželosā. Sāka studēt Bērkli, vēlāk pārgāja uz Čikāgas Universitāti, kur ieguva bakalaura grādu. 17 gadu vecumā, mācoties Čikāgas Universitātē, apprecējās ar sociologu Filipu Rīfu. Viņi bija precējušies astoņus gadus, 1952. gadā viņiem piedzima dēls Deivids Rīfs, kurš vēlāk kļuva par mātes redaktoru.

Vēlāk Zontāga studēja filozofiju, literatūru un teoloģiju Hārvardā, Oksfordā un Sorbonnā.

Zontāga kļuva par Ņujorkas intelektuālās dzīves redzamu pārstāvi. 1966. gadā tika publicēts Zontāgas eseju krājums "Pret interpretāciju" (Against Interpretation), kurš kļuva plaši pazīstams. Zondāga bija biseksuāle, vispazīstamākās kļuva viņas attiecības ar fotogrāfi Anniju Leibovicu.

Savulaik Zontāga apmeklēja Ziemeļvjetnamu, atbalstot to cīņā. Tomēr Zontāga bija kritiski noskaņota pret Austrumeiropas sociālismu, nosaucot to par "fašismu ar cilvēcīgu seju".

Bosnijas kara Sarajevas aplenkuma laikā ilgstoši uzturējās Sarajevā, iestudējot tur Semjuela Beketa lugu "Gaidot Godo", tāpēc šajā pilsētā viņas vārdā nosaukta iela.

1976. gadā Zontāgai diagnosticēja krūts un dzemdes vēzi. Pēc ķīmijterapijas un radiācijas kursa viņai izdevās izveseļoties, tomēr, iespējams ārstniecības dēļ, 1998. gadā viņai atklāja leikēmiju, no kuras viņa mira 2004. gadā. Apglabāta Parīzē, Monparnasas kapsētā.

Bibliogāfija (nepilna)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daudz eseju publicēts periodikā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]