Sarkanā kalniņa tirgus

Vikipēdijas lapa
Sarkanā kalniņa tirgus nojume (Latgales iela 121b)

Sarkanā kalniņa tirgus (krievu: Кра́сная го́рка, vācu: Krasnaja Gorka) ir kādreizējais tirgus laukums Rīgā, Maskavas forštatē. Dibināts 19. gadsimta vidū, tas sākotnēji atradās uz tagadējās Latgales ielas, krustojumā ar Daugavpils ielu un Grebenščikova ielu, bet 1890. gadā tika pārcelts uz laukumu starp Jersikas un Latgales ielu (Latgales ielā 121b), kur tas ieguva nosaukumu Siena tirgus.

Vietas nosaukuma pamatā ir slāvu Krasnaja gorkas(d) svētki, kuri tiek svinēti pirmajā svētdienā pēc Lieldienām un kuriem ir gan kristīgās, gan tautas tradīcijas, tostarp pavasara sagaidīšana, kā arī kāzas un mirušo piemiņa.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sarkanā kalniņa tirgus laukuma sākotnējā atrašanās vieta Rīgas kartē (1867.g.)
Sarkanā kalniņa tirgus noliktavas (Mazā Kalna iela 1a)

Sarkanā kalniņa jeb Krasnaja gorka tirgus atrašanās vieta 19. gadsimtā iezīmēja robežu, kur beidzās priekšpilsēta un vairs nedarbojās pilsētas likumi. Zemniekiem šī vieta bija izdevīga tirgošanās nolūkiem, jo te vairs nevajadzēja maksāt nodevas pilsētai. Tādējādi šajā vietā pamazām izveidojās neliels tirgus laukums, kur zemnieki varēja pārdot savu produkciju par zemākām cenām. Tāpat arī šeit tirgojās ar zirgiem, sienu, malku, kā arī dažādiem sīkumiem. Tirgus savu nosaukumu ieguva 1861. gadā.[1] Ar nosaukumu Krasnaja gorka tas redzams 1867. gada Rīgas kartē.[2]

Sarkanā kalniņa tirgus no 1874. gada bija arī pēdējais pieturas punkts jaunatklātajā omnibusa (zirgu ratu) maršrutā Rātslaukums — Sarkanā kalniņa tirgus. 1882. gadā to nomainīja zirgu tramvajs.

Pēc tirgus legalizācijas, 1890. gadā, to pārcēla uz laukumu starp Jersikas un Latgales ielu (tagadējā Latgales ielā 121b). Jaunajā tirgus laukumā uzcēla nelielas vieglas konstrukcijas nojumes, bet veco tirgus laukumu atvēlēja bērnu patversmes celšanai.

Pieminekļa "Zirgu tramvajs" atklāšana Sarkanā kalniņa tirgus laukumā 2009. gada 25. aprīlī.

Jauno tirgu pie Jersikas ielas vēlāk sāka dēvēt arī par Siena tirgu. Savukārt 20. gadsimta 30. gados tas tika pārdēvēts par Latgales priekšpilsētas tirgu. Pēc Otrā pasaules kara tirgus sāka nīkuļot, līdz tika slēgts.

2006. gadā Siena tirgus laukumu labiekārtoja kā skvēru ar nojumēm vēsturiskā tirgus ieskaņās.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]