Ukrainas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija

Vikipēdijas lapa
Ukrainas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija
Українська соціал-демократична робітнича партія
Vadītājs Volodimirs Vinničenko
Dibināta 1905
Likvidēta 1950
Ideoloģija marksisms, sociāldemokrātija un demokrātiskais sociālisms

Ukrainas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (ukraiņu: Українська соціал-демократична робітнича партія) bija Krievijas Impērijas un vēlāk Ukrainas Tautas Reoublikas marksistskā politiskā partija, kas darbojās no 1905. gada decembra līdz 1950. gadam, to veidoja inteliģence, daļēji strādnieki un zemnieki.

Uzsverot nacionālos jautājumus un cenšoties panākt Ukrainas autonomiju, USSP darbojās neatkarīgi no Krievijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas, bet tai bija būtiskas domstarpības nacionālajos, jo īpaši ukraiņu, jautājumos. Stolipina reakcijas laikā tā darbojās kopā ar ebreju partiju "Bund", daļēji ar meņševikiem.[1]

Biedru skaits bija aptuveni 3000 (1908. gadā).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Policijas vajāšanas rezultātā pēc 1908. gada USSP veica ierobežotu darbību (sociāldemokrātu grupas tiesāšana Jekaterinoslavā), izdeva laikrakstus "Праця", "Робітник" un "Наш Голос" (pēdējais tika izdots Ļvivā). Tās vadītāji bija: Volodimirs Vinničenko, Volodimirs Dorošenko, Simons Petļura, Dmitro Antonovičs, Ļevs Jurkevičs, Mihailo Tkačenko, Boriss Martoss, Mikola Kovaļskis un Mikola Poršs. USSP atsāka savu darbību kongresā Kijivā 1917. gada 17.-18. aprīlī un centās panākt Ukrainas autonomiju; tās orgāns bija laikraksts Робітнича газета.

Ukrainas Centrālās Radas vadībā USSP uzņēmās galveno izpildvaras nastu (V. Vinņičenko valdība). Būdama piesardzīgāka zemes jautājumā, USSP zaudēja masu atbalstu par labu Ukrainas Sociālistu-revolucionāru partijai, lai gan tai bija labākie politiskie kadri. Pēc IV Universiādes valdībā palika tikai divi ministri no USSB (Dmitro Antonovičs un Mihailo Tkačenko). Partijas programma paredzēja:

  1. Sabiedriskās iekārtas demokratizācija,
  2. Ukrainas autonomija,
  3. Lielu zemes īpašumu konfiskācija u.c.

Pēc UTR karaspēka sakāves un Ukrainas Padomju Sociālistiskās Republikas izveidošanas Ukrainas teritorijā USSP darbība faktiski tika pārtraukta.

Trimdā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Trimdā "USSP ārzemju delegācija" (vadītāji: I. Mazepa, P. Fedenko, Oleksijs Kozlovskis, Olgerds-Ipolits Bočkovskis, Boriss Matjušenko, Volodimirs Starosoļskis un Josifs Bezpalko) centrs atradās Prāgā.

Pēc Otrā pasaules kara USSP piedalījās Ukrainas Nacionālās padomes izveidē un 1950. gadā apvienojās ar citām sociālistiskajām partijām, izveidojot Ukrainas Sociālistisko partiju.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Wayback Machine». web.archive.org. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-05-27. Skatīts: 2024-04-05.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]