Venno

Vikipēdijas lapa
Venno
Zobenbrāļu Ordeņa mestrs
Amatā
1202 — 1209
Pēctecis Folkvins

Dzimšanas dati Rorbaha (tagad Hesene, Karogs: Vācija Vācija)
Miršanas dati 1209. gads
Rīga
Reliģija katolis

Venno jeb Vinno (latīņu: Vinnenus, Wenno, Wynno; vidusaugšvācu: Winne, miris 1209) bija pirmais Zobenbrāļu ordeņa mestrs (1202 - 1209). Viņu kopā ar ordeņa priesteri Johanu 1209. gada vasarā Rīgā ar cirvi nogalināja ordeņa brālis Vikberts no Zēstes (Soest), ar kuru bija radušās domstarpības ordeņa iekšējās disciplīnas jautājumos. Viņa laikā tika ierīkotas pirmās ordeņa pilis Latvijā - Rīgā, Siguldā un Cēsīs.

Rusova Livonijas hronika par mestru Venno:

"Tajā pašā 1204. gadā par šī ordeņa galvu jeb mestri tika izvēlēts krietns vīrs, vārdā Vinno. Biskaps Alberts un Vinno ļoti daudz ir pielikuši pūļu, ka tikdaudz bruņnieku ir iestājušies ordenī. Daudz laužu ceļoja uz Livoniju pildīdami Dieva gribu un arī pāvesta grēku atlaišanas dēļ, lai kaŗotu ar kristīgo ienaidniekiem. Mestris Vinno daudzkārt ir kaŗojis ar nekristīgiem. Viņš nokāva krievu kņazu un 600 krievus, un atņēma pagāniem Ģerziku un Koknesi. [..]

Tajā pašā laikā, kad dāņu vara sāka Livonijā nostiprināties, biskaps Alberts un mestris Vinno arī nekavējās vest kaŗus un celt pilis. Mestris Vinno ir padarījis daudz labu darbu. Viņš ir uzcēlis Siguldas, Cēsu un Aizkraukles pilis. Bet bija viens cilvēks, kas mestri Vinno ļoti ienīda. Šis ļaundaris, atradis izdevīgu brīdi, nonāvēja mestri un viņa garīdznieku. Tāds bija šī dievbijīgā mestŗa gals, pēc tam, kad viņš bija valdījis 18 gadus. Šo ļaundari, kādu Cēsu fogtu [Vikbertu], vēlāk saķēra un notiesāja uz rata".

Priekštecis:
-
Zobenbrāļu Ordeņa mestrs
1202 - 1209
Pēctecis:
Folkvins