Vilis Pāvulāns

Vikipēdijas lapa
Vilis Pāvulāns
Personīgā informācija
Dzimis 1906. gada 14. oktobrī
Valsts karogs: Krievijas Impērija Susējas pagasts, Ilūkstes apriņķis, Kurzemes guberņa, Krievijas impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1995. gada 4. martā (88 gadi)
Valsts karogs: Zviedrija Venersborga, Zviedrija
Tautība latvietis
Nodarbošanās revidents

Vilis Pāvulāns (dzimis 1906. gada 14. oktobrī, miris 1995. gada 4. martā) bija latviešu grāmatvedis, revidents, Centrālsabiedrības "Turība" kooperāciju skolu direktors. Viens no 1944. gada 17. marta Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstītājiem. Piedalījās Kureļa grupas veidošanā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Susējas pagasta "Vilkupēs" (tagad Aknīstes pagastā) lauksaimnieka ģimenē. Mācījās vietējā pagastskolā, Pirmā pasaules kara laikā bēgļu laikā atšķirts no ģimenes. Mācījās vakara vidusskolā Rīgā, pēc tam pabeidza grāmatveža un revidenta kursus Olava komercskolā. Strādāja par Lēdmanes kooperatīva vadītāju. 1932. gadā iestājās Aizsargu organizācijā un tika iecelts par Rīgas apriņķa nodaļas komandieri. No 1937. gada dzīvoja Rīgā, bija Kooperācijas skolas direktors.

1942. gadā, Vācu okupācijas laikā, atjaunots Kooperācijas skolas direktora amatā. 1943. gadā iesaistījās nacionālajā pretošanās kustībā. Otrā pasaules kara beigās Vilnis Pāvulāns 1944. gada jūlijā piedalījās Rīgas aizsargu pulka ģenerāļa Kureļa grupas formēšanā un vadīja saimniecības komandu. Pēc sadursmes ar vācu armijas spēkiem kara tiesa viņam inkriminēja sacelšanās gatavošanu un notiesāja uz nāvi, tomēr vēlāk apžēloja un nosūtīja uz Štuthofas koncentrācijas nometni.[1]

Tuvojoties frontei, 1944. gada Ziemassvētku vakarā viņam izdevās izbēgt no Štuthofas koncentrācijas nometnes un kara beigās sasniegt britu okupācijas zonu Vācijas rietumos, vēlāk Zviedriju. Miris 1995. gadā Zviedrijā, apbedīts Rīgā, Meža kapos.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Kureļa grupa - latviešu militārais formējums Otrā pasaules kara laikā no historia.lv
  2. Ar parakstu par Latviju : biogrāfiskā vārdnīca : Latvijas Centrālās Padomes Memoranda parakstītāju biogrāfijas / sastādītāja Ieva Kvāle. Rīga : Latvijas Kara muzejs. 2014. 306. lpp. ISBN 9789934827051.