Kaligula

Vikipēdijas lapa
Kaligula
Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus
Romas impērijas imperators
Amatā
37. gada 16. marts — 41. gada 24. janvāris
Priekštecis Tiberijs
Pēctecis Klaudijs

Dzimšanas dati 12. gada 31. augustā
Ancija, Romas impērija
(Karogs: Itālija Itālija)
Miršanas dati 41. gada 24. janvārī
Roma, Romas impērija
(Karogs: Itālija Itālija)
Dzīvesbiedrs(-e) Jūnija Klaudilla
Līvija Orestilla
Lollija Paulīna
Milonija Cezonija
Reliģija pagānisms

Gajs Jūlijs Cēzars Augusts Germāniks (latīņu: Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus), vēsturiskajā tradīcijā palicis ar iesauku Kaligula (latīņu: Caligula — 'zābaciņš'). Dzimis 12. gada 31. augustā, miris 41. gada 24. janvārī. Bija Romas impērijas trešais imperators, kurš valdīja no 37. gada 16. marta līdz 41. gada 24. janvārim, kad viņu noslepkavoja dažu Romas senatoru un pretoriāņu gvardes centuriona Kasija Hereja (Cassius Chaerea) sarīkotā atentātā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kaligula bija slavena romiešu karavadoņa un Tiberija audžudēla Germānika un Agripinas Vecākās dēls. Pēc Germānika nāves Antiohijā 19. gadā, māte Agripina atgriezās Romā un bija opozīcijā Tiberijam. Kaut arī Agripina ar citiem bērniem tika izsūtīta, Kaligula tika iecelts par imperatora Tiberija pēcteci.

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka Kaligulas valdīšanas pirmie divi gadi pagāja mierīgi, tomēr pēc tam viņš sevi parādījis kā nežēlīgs tirāns. Savas valdīšanas laikā aktīvi pievērsies celtniecībai un uzcēlis divus jaunus Romas akveduktus, kā arī greznas rezidences sev pašam. Ārpolitikā iekļāva Mauretāniju Romas impērijas sastāvā kā provinci. Kaligula bija pirmais imperators, kurš tika nogalināts sazvērestībā.

Primārie vēstures avoti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Priekštecis:
Tiberijs
Romas imperators
3741
Pēctecis:
Klaudijs