Baltinavas novada ģerbonis

Vikipēdijas lapa
Baltinavas novada ģerbonis
Detaļas
Īpašnieks Baltinavas novada pašvaldība
Ieviests 2011. gada 17. oktobrī
Atcelts 2021. gadā
Vairogs Skaldīts ar zilu un zeltu; uz skaldījuma pāļa virzienā trīs melni vairodziņi ar zelta pakaviem
Lietojums Novada ģerbonis

Baltinavas novada ģerbonis tika izveidots 2011. gadā novada simbolikas konkursa rezultātā. Ģerbonis apstiprināts Valsts Heraldikas komisijā 2011. gada augustā un 2011. gada 17. oktobrī Kultūras ministrija ir reģistrējusi Baltinavas novada ģerboni LR Ģerboņu reģistrā.[1]

2011. gada 25. oktobrī apstiprināto ģerboni Baltinavas novada domes priekšsēdētājai Lidijai Siliņai svinīgajā pasākumā Rīgas pilī pasniedza Valsts prezidents Andris Bērziņš.[2]

Heraldiskais apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skaldīts ar zilu un zeltu; uz skaldījuma pāļa virzienā trīs melni vairodziņi (melnā laukā zelta pakavs ar galiem uz augšu).

  • Zilā krāsa ir Latgales reģionam raksturīga krāsa, kas izmantota gan Latgales ģerbonī, gan arī vairāku šī reģiona pilsētu, novadu un pagastu ģerboņos un tā simbolizē turību, garīgo izaugsmi, mīlestību un godprātību, veiksmi, veselību, optimismu.
  • Zelta krāsa un pakavu figūras ņemtas no Abrenes pilsētas ģerboņa, kuras apriņķa sastāvā kādreiz ietilpa Baltinava un tie simbolizē laikmetu saikni: pagātni, tagadni un nākotni.
  • Vairoga laukuma dalījums kopā ar vairodziņu izvietojumu atspoguļo arī Baltinavas novada pierobežas atrašanās vietu.

Novada ģerboņa autors ir Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 2011. gada 17. oktobra lēmums Nr. 3.1-4/26
  2. «Pašvaldību ģerboņu svētki». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 5. martā. Skatīts: 2011. gada 21. novembrī. Arhivēts 2016. gada 5. martā, Wayback Machine vietnē.
  3. «Prezidents Baltinavas novadam pasniedza ģerboni». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 5. jūlijā. Skatīts: 2011. gada 21. novembrī. Arhivēts 2017. gada 5. jūlijā, Wayback Machine vietnē.