Madonas novada ģerbonis

Vikipēdijas lapa
Madonas novada ģerbonis
Detaļas
Īpašnieks Madonas novads
Ieviests 2022. gada 6. oktobrī
Vairogs Šķelts no kreisās ar sudraba pavedienspāri: sarkans un zaļš; augšā zelta gaiļa galva, lejā – trīs sudraba sniegpārslas kreisās spāres virzienā.
Priekšgājēji
Madonas novada ģerbonis (2011—2021)
Madonas novada ģerbonis (2011—2021)
Lietojums Novada ģerbonis

Madonas novada ģerbonis ir viens no Madonas novada oficiālajiem simboliem.[1] Tā autori ir Ilze Lībiete un Juris Ivanovs.

Heraldiskais apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šķelts no kreisās ar sudraba pavedienspāri: sarkans un zaļš; augšā zelta gaiļa galva, lejā – trīs sudraba sniegpārslas kreisās spāres virzienā.

Gailis ģerbonī aizgūts no Madonas pilsētas ģerboņa. Sarkanā krāsa simbolizē Madonas novada piederību Vidzemei, sudraba — Madonas novada pauguraino apvidu un Latvijas augstākos paugurus, kas atrodas Madonas novada teritorijā (Gaiziņš un Sirdskalns), savukārt zaļā krāsa simbolizē Madonas novada mežainumu (aptuveni 50% teritorijas klāj meži), dabas bagātības un ekotūrismu. Sniegpārslas simbolizē Madonas ziemas galvaspilsētas statusu Latvijā, kā arī Madonas novada ziemas sporta veidu tradīcijas. Sniegpārslu skaits savukārt simbolizē trīs novadus — Cesvaines, Ērgļu un Lubānas, kas pēc Administratīvi teritoriālās reformas iekļautas jaunajā Madonas novadā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]