Alūksnes novada ģerbonis

Vikipēdijas lapa
Alūksnes novada ģerbonis
Detaļas
Īpašnieks Alūksnes novada pašvaldība
Ieviests 2010. gada 7. maijā
Vairogs Dalīts pēdā ar šaurševronu robežstaba krāsu salikumā: sarkans ar zilu; augšā melna grāmata - Bībele ar zelta rotājumiem un tādu pašu uzrakstu „A.D./1689.”
Lietojums Novada ģerbonis

Alūksnes novada ģerbonis ir viens no Alūksnes novada oficiālajiem simboliem. Apstiprināts 2010. gada 7. maijā. Ģerboņa autors ir Ivars Vecāns.[1]

Heraldiskais apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ģerboņa vairoga pamatu veido purpursarkana un zila krāsa, kas viena no otras atdalīta ar šaurševronu robežstaba krāsu salikumā. Uz purpursarkanā fona ģerboņa augšējā daļā attēlota Bībele ar zelta rotājumiem un uzrakstu „A.D./1689.”

Purpursarkanais tonis un Bībele ģerbonī saglabāta no Alūksnes pilsētas ģerboņa. Uzraksts “A.D./1689.” (Anno Domini 1689) tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "Tā Kunga 1689. gadā". 1689. gads ir gads, kurš norādīts pirmā pilnīgā Bībeles izdevuma latviešu valodā (tulkojis Ernests Gliks) titullapā. Zilais tonis simbolizē Alūksnes novada ūdeņus, savukārt trijstūrī novietotais robežstabs norāda, ka Alūksnes novads ir robežnovads.[2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2009. gadā Alūksnes novada ģerboņa izveidei izsludināja konkursu, kurā iesniedza vairāk kā 30 dažādas ģerboņa skices.[3] Pēc novada iedzīvotāju un vērtēšanas komisijas vērtējuma par uzvarētāju skiču konkursā atzina Ivaru Vecānu.

2010. gada 7. maijā Alūksnes novada ģerboni apstiprināja Valsts Heraldikas komisija un to reģistrēja Kultūras ministrijas Ģerboņu reģistrā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]