Boriss Akuņins

Vikipēdijas lapa
Boriss Akuņins
Борис Акунин
Boriss Akuņins
Personīgā informācija
Dzimis 1956. gada 20. maijā (67 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Zestafoni, Gruzijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Gruzija Gruzija)
Literārā darbība
Nodarbošanās rakstnieks
Valoda krievu valoda
Žanri proza
Slavenākie darbi "Turku gambīts" (1998)
"Valsts padomnieks" (1999)

Boriss Akuņins, īstajā vārdā Grigorijs Čhartišvili (gruzīnu: გრიგოლ ჩხარტიშვილი, krievu: Григорий Шалвович Чхартишвили; dzimis 1956. gada 20. maijā, Zestafoni, Gruzijas PSR), ir rakstnieks, literatūrzinātnieks, tulkotājs, Japānas pētnieks. Savus mākslinieciski literāros sacerējumus paraksta ar pseidonīmu Boriss Akuņins (Борис Акунин). Publicējies arī ar pseidonīmiem Anna Borisova (Анна Борисова) un Anatolijs Brusņikins (Анатолий Брусникин). Kopš 2014. gada dzīvo Londonā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piedzima 1956. gadā Zestafoni gruzīnu artilērijas virsnieka Šalvas Čhartišvili un ebreju izcelsmes skolotājas Bertas Brazinskas ģimenē. 1958. gadā Čhartišvili ģimene pārcēlās uz Maskavu, kur viņš 1973. gadā beidza skolu ar pastiprinātu angļu valodas apmācību. 1978. gadā beidza studijas Maskavas Valsts universitātes Āzijas un Āfrikas valstu institūta vēstures un filoloģijas nodaļā. Veica tulkojumus no angļu un japāņu valodām[1].

No 1994. līdz 2000. gadam strādāja par žurnāla "Ārzemju literatūra" galvenā redaktora vietnieku. Viņa redakcijā tika izdota "Japāņu literatūras antaloģija" 20 sējumos. 1998. gadu Čhartišvili sāka rakstīt romānus ar pseidonīmu Boriss Akuņins. Kritiskos un dokumentālos rakstus turpina parakstīt ar savu īsto vārdu.

Attieksme pret karu Ukrainā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc Krievijas 2022. gada iebrukuma Ukrainā Akuņins kopā ar baleta mākslinieku Barišņikovu un citiem domubiedriem izveidoja interneta vietni "True Russia" jeb "Īstā Krievija", aicinot krievus visā pasaulē parādīt savu nosodījumu karam.[2]

"Arī mēs visi, kas runājam krievu valodā un piederam pie krievu kultūras pasaules, jūtam šo sitienu. Pats vārds "krievs" ir kļuvis indīgs."

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2009. gadā saņēma Japānas imperatora Uzlecošās Saules ordeni.[1]

Darbi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Erasta Fandorina piedzīvojumi.

Provinciālais detektīvs.

Maģistra piedzīvojumi (ciklā darbojas Fandorina senči un pēcteči).

Žanri (ciklā darbojas Fandorina pēcteči un senči).

Nāve brālībai.

Atsevišķas grāmatas.

Ar īsto vārdu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]