Broņislavs Geremeks

Vikipēdijas lapa
Broņislavs Geremeks
Bronisław Geremek
Broņislavs Geremeks 2004. gadā
Polijas ārlietu ministrs
Amatā
1997. gada 31. oktobris — 2000. gada 30. jūnijs
Prezidents Aleksandrs Kvasņevskis
Premjerministrs Ježijs Buzeks
Priekštecis Dariušs Rosati
(Dariusz Rosati)
Pēctecis Vladislavs Bartoševskis

Dzimšanas dati 1932. gada 6. martā
Varšava, Karogs: Polija Polija
Miršanas dati 2008. gada 13. jūnijā (76 gadu vecumā)
pie Novi Tomislas, Karogs: Polija Polija
Politiskā partija Brīvības ūnija
(Unia Wolności),
Demokrātiskā partija - demokrāti.pl
Profesija vēsturnieks
Augstskola Varšavas Universitāte,
École pratique des hautes études

Broņislavs Geremeks (poļu: Bronisław Geremek; dzimis kā Benjamins Levertovs (Benjamin Lewertow) 1932. gada 6. martā, miris autokatastrofā 2008. gada 13. jūnijā) bija poļu vēsturnieks un politiķis, viens no Polijas mierīgās pārejas uz demokrātiju arhitektiem.

Dzimis Varšavā ebreju kažokādu tirgotāja ģimenē. Otrā pasaules kara laikā kopā ar ģimeni ieslodzīts Varšavas geto. Tēvs aizgāja bojā Aušvices nāves nometnē, bet māti un Broņislavu no geto izglāba polis Stefans Geremeks, kurš vēlāk ar Broņislava māti apprecējās. Pieaudzis Geremeks sevi par ebreju neuzskatīja.

1954. gadā Geremeks Varšavas Universitātē ieguva grādu vēsturē, vēlāk papildinājās Parīzē. 1960. gadā ieguva doktora grādu, bet 1989. gadā kļuva par vēstures profesoru. Veica pētījumus viduslaiku kultūrā un sabiedrībā. Desmit grāmatu autors, kas tulkotas desmit valodās.

1950. gadā Geremeks iestājās PASP, bija Varšavas Universitātes partijas pirmorganizācijas otrais sekretārs. 1968. gadā, protestējot pret Varšavas līguma valstu karaspēka iebrukumu Čehoslovākijā, no partijas izstājās. XX gadsimta septiņdesmitajos gados Geremeks tika uzskatīts par vienu no valdošā režīma opozīcijas līderiem. 1980. gada augustā Geremeks pievienojās arodbiedrībai "Solidaritāte" un kļuva par tās konsultantu. Pēc karastāvokļa ieviešanas Geremeks tika arestēts.

Piedalījās opozīcijas pusē Polijas Apaļā galda sarunās. 1990. gadā kļuva par vienu no liberālās Demokrātiskās ūnijas (Unia Demokratyczna) partijas dibinātājiem. No 1989. līdz 2001. gadam Geremeks bija Polijas Seima deputāts, bet no 1997. gada līdz 2000. gadam Geremeks bija ārlietu ministrs Ježija Buzeka valdībā. Kā ārlietu ministrs parakstīja līgumu par Polijas iestāšanos NATO. 2004. gadā no Varšavas vēlēšanu apgabala tika ievēlēts par Eiropas Parlamenta deputātu (darbojās ALDA).