Pāriet uz saturu

Gruzīni

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Gruzīns)
Gruzīni
Visi iedzīvotāji
~ 5 miljoni
Reģioni ar visvairāk iedzīvotājiem
Karogs: Gruzija Gruzija 3 224 564 (2023)
Karogs: Krievija Krievija 112 765 (2021)
Karogs: Turcija Turcija 162 000
Karogs: Irāna Irāna 70 000
Karogs: Grieķija Grieķija 44 272
Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 34 199 (2001)
Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 5394 (2021)
Karogs: Latvija Latvija 1355 (2023)
Valodas
gruzīnu un citas kartvelu grupas valodas
Reliģijas
galvenokārt Austrumu Pareizticīgā baznīca

Gruzīni jeb kartveli (gruzīnu: ქართველები, kartvelebi) ir Kaukāza tauta, Gruzijas pamatiedzīvotāji. Runā gruzīnu valodā, kas pieder pie kartvelu valodu grupas.

Lielākā daļa dzīvo Gruzijā, taču daudz gruzīnu ir arī Turcijas austrumos, Irānā, kā arī emigrācijā — īpaši Krievijā. Vairums gruzīnu ir pareizticīgie kristieši. Dažas gruzīnu etnogrāfiskās grupas vēsturiski tika pakļautas islamizācijai, piemērām, adžāri.

Pamatraksts: Gruzijas vēsture

Gruzīnu tautības veidošanās sākās 1. tūkstošgades p.m.ē. pirmajos gadsimtos no ciltīm, kas atradās primitīvo kopienu attiecību sabrukuma un cilšu apvienību rašanās stadijā, un tika pabeigta galvenokārt mūsu ēras 6.-12. gadsimtā.

Kristiešu kopienas mūsdienu Gruzijas teritorijā parādījās jau 3. gadsimtā.

Gruzīnu etnogrāfiskās grupas

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
  • Megreļi: Etnogrāfiskā grupa, kas dzīvo Gruzijas rietumos, galvenokārt Samegrelas reģionā. Viņi runā megreļu valodā, kas ir viena no kartvelu valodām.
  • Svaneti: Dzīvo augstkalnu reģionā Svanetijā Gruzijas ziemeļrietumos. Viņi runā svanu valodā, kas arī pieder pie kartvelu valodām.
  • Adžāri: Dzīvo Adžārijas reģionā Gruzijas dienvidrietumos. Atšķiras ar savām musulmaņu tradīcijām un Osmaņu impērijas kultūras ietekmi, lai gan ievērojama daļa adžāru mūsdienās piekopj pareizticīgo kristietību.
  • Tušīni: Dzīvo augstkalnu rajonos Tušetijā Gruzijas ziemeļaustrumos. Saglabājuši senās tradīcijas un paražas, kā arī unikālas arhitektūras būves.
  • Hevsuri: Dzīvo Hevsuretijas reģionā Gruzijas ziemeļaustrumos.
  • Pšavi: Dzīvo Pšavijas reģionā, kas robežojas ar Hevsuretiju.
  • Lazi: Apdzīvo Gruzijas dienvidrietumu rajonus un piegulošās Turcijas teritorijas. Viņi runā lazu valodā, kas ir tuvu megreļu valodai.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]