Gundars Mežinskis

Vikipēdijas lapa
Gundars Mežinskis
Gundars Mežinskis
Personīgā informācija
Dzimis 1953. gada 14. februārī (71 gads)
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, Padomju Savienība (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Pilsonība Karogs: Latvija Latvija
Tautība latvietis
Nodarbošanās profesors, zinātnieks

Gundars Mežinskis (dzimis 1953. gada 14. februārī) ir habilitētais doktors, profesors, silikātu materiālu tehnoloģiju vadošais pētnieks augsttemperatūras materiālu un plazmas tehnoloģiju jomā, kā arī viens no nanomateriālu un sola-gela pārklājumu mācību kursu pamatlicējiem.[1]

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gundars Mežinskis dzimis 1953. gadā Rīgā, 1971. gadā beidzis Rīgas 36. vidusskolu (mūsdienās Rīgas Teikas vidusskola), 1976. gadā absolvējis Rīgas Tehnisko universitāti.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mežinska karjera veidojās Rīgas Tehniskajā universitātē. No 1994. līdz 1998. gadam viņš bija docents, specializējās silikātu materiālu tehnoloģijās. No 1994. līdz 2009. gadam bija vadošais pētnieks Stikla un keramikas zinātniski pētnieciskajā laboratorijā. Darbojies kā Silikātu materiālu tehnoloģijas profesora grupas vadītājs (1999—2002). No 2010. līdz 2013. gadam bija vadošais pētnieks Silikātu, augsttemperatūras un neorganisko nanomateriālu tehnoloģijas katedrā, bet no 2014. līdz 2021. gadam bija šīs katedras vadītājs. No 2018. līdz 2021. gadam bijis RTU Silikātu materiālu institūta vadītājs.

Ir izstrādājis 47 mācību kursus neorganisko un nanomateriālu tehnoloģijās. Ķīmijā, ķīmijas tehnoloģijās un biotehnoloģijā izstrādājis 35 kursus, fizikā, materiālzinātnē, matemātikā un statistikā — 76 mācību kursus. Vadījis bakalaura, maģistra darbus, izveidojis un vadījis konferenci BaltSilica 2018 un bijis zinātniskās komitejas loceklis.

Publikācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SCOPUS datubāzē indeksēti 57 raksti, bez tam publicēti 27 citi raksti un konferenču krājumi. Recenzents zinātniskos žurnālos un rakstu krājumos: Journal of Sustainable Architecture and Civil Engineering, “Materiālzinātne un lietišķā ķīmija” u.c. Dažādas publikācijas, zinātniskie raksti, kuri ir indeksēti Web of science, AD Scientific Index 2023[2] un citās indeksētās datu bāzēs. Ir arī saņemti dažādi patenti saistībā ar nanomateriāliem. Gundars Mežinskis ir meklējis pielietojumu Latvijas iežiem un to izmantošanai rūpniecībā.

Sasniegumi un apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 2013. gadā saņēmis Paula Valdena medaļu.
  • 2015. gadā saņēmis goda nosaukumu "RTU Gada zinātnieks".
  • 2016. gadā saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta atzinību par jaunu materiālu un tehnoloģiju izstrādi saules kolektoriem.
  • 2017. gadā saņēmis RTU goda darbinieka nosaukumu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]