Hermanis Balks

Vikipēdijas lapa
Hermanis Balks
Hermann Balck
Hermanis Balks 1943. gadā
Hermanis Balks 1943. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1897. gada 7. decembrī
Danciga, Vācijas Impērija
(Gdaņska, Karogs: Polija Polija)
Miris 1982. gada 29. novembrī (84 gadi)
Asperga, Bādene-Virtemberga, Karogs: Vācija Vācija
Tautība vācietis
Militārais dienests
Dienesta pakāpe tanku ģenerālis (General der Panzertruppe)
Dienesta laiks 1913–1945
Valsts Vācijas Impērija (līdz 1918), Veimāras Republika (līdz 1933), Trešais reihs
Struktūra Vācijas bruņotie spēki
Kaujas darbība Pirmais pasaules karš, Otrais pasaules karš
Apbalvojumi Dzelzs krusta Bruņinieka krusts ar Ozollapām, Zobeniem un Briljantiem (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten)

Hermanis Balks (vācu: Hermann Balck; dzimis 1897. gada 7. decembrī, miris 1982. gada 29. novembrī) bija vācu tanku ģenerālis (General der Panzertruppe) Otrā pasaules kara laikā. Viens no 27 karavīriem, kuri saņēmuši Dzelzs krusta Bruņinieka krustu ar Ozollapām, Zobeniem un Briljantiem (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten).

Dzimis militārpersonas ģimenē. 1913. gadā iestājās militārajā dienestā. Pirmā pasaules kara laikā leitnanta dienesta pakāpē karoja Rietumu, Austrumu un Balkānu un Itālijas frontēs. Vairākkārt ievainots. Pēc kara turpināja dienestu Reihsvērā. 1938. gadā iekļāvās motorizēto vienību sastāvā.

Otrā pasaules kara laikā piedalījās kaujā par Franciju, kaujā par Grieķiju un Austrumu frontes dienvidu sektorā, kur izvirzījās par vienu no spējīgākajiem tanku vienību komandieriem. Kara beigās karoja arī Elzasā un Ungārijā.

1947. gadā tika atbrīvots no ASV gūsta. 1948. gadā tika arestēts par to, ka 1944. gadā bez tiesas spriedumu ar nāvi sodīja vācu pulkvežleitnantu, kurš bija piedzēries un nespēja pildīt kaujas uzdevumu. Tika notiesāts uz 3 gadiem, ieslodzījumā pavadīja pusi no termiņa.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]