Homo novus (romāns)

Vikipēdijas lapa
Homo novus
Autors Anšlavs Eglītis
Vāka autors A. Eglīša zīmējums
Valsts Latvija
Valoda latviešu
Žanrs proza
Izdevējs laikraksts Tēvija
Izdota 1944
Lappuses 895
ISBN 5796609408

Homo novus[1] (no latīņu valodas — 'jaunais cilvēks') ir Anšlava Eglīša 1944. gadā laikrakstā "Tēvija" turpinājumos publicēts romāns, kas parāda precīzi fiksētu Rīgas 1930. gadu ikdienas dzīvi, portretējot Latvijas galvaspilsētu un tās sabiedrību.[2] Rīga tiek skatīta lauku jaunekļa mākslinieka Jura Upenāja acīm, kas pilsētā notiekošajā noraugās kā brīnumā, bet tajā pašā laikā tiek atspoguļots paša rakstnieks skatījums uz pilsētu, ko viņš vienmēr ir dziļi mīlējis, un kas mākslinieku aprindās tika dēvēta par Ziemeļu Parīzi.

2018. gada 26. septembrī norisinājās pirmizrāde Annas Vidulejas komēdijai Homo novus, kas veidota pēc šī romāna motīviem.

Saturs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Romāna galvenais varonis ir Juris Upenājs, kas Rīgā iebrauc no Cesvaines puses. Rīga tiek skatīta izbrīnas pilnu skatienu, bet ar laiku ar šī pilsēta kļūst par svarīgu jaunā mākslinieka dzīves sastāvdaļu, kļūstot tai piederīgs un uzticīgs.[3]

"Homo novus" ir ne tikai 20. gadsimta 30. gadu Rīgas precīzs atspoguļojums, bet arī objektīvs pilsētas mākslas dzīves raksturojums, ko ir sniedzis A. Eglītis pats būdams mākslas pasaulei piederīgs cilvēks. Tādejādi rakstnieks atzīst tikai vienu pasauli — mākslinieku. Tādēļ romānā var lasīt perfekti noraksturotu Rīgas mākslinieku bohēmu ar neiztrūkstošām iedzeršanām, strīdiem, sarunām, pie reizes apstaigājot visus Rīgas krogus un restorānus, nīkstot pie glāzes vairāku dienu garumā. A. Eglītis to visu pratis attēlot ar tikai sev raksturīgo pievilcību, kuru papildina īsta dzīvība, vitalitāte un asprātība.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Kā pareizi rakstāms grāmatas un filmas nosaukums: Homo Novus vai Homo novus. Latviešu valodas aģentūra. Skatīts: 2019. gada 23. jūlijā. Pareizi ir 'Homo novus'. Latviešu valodā filmas vai grāmatas nosaukumā ar lielo sākumburtu rakstāms nosaukuma pirmais vārds, kā arī īpašvārdi. Pārējie vārdi rakstāmi ar mazo sākumburtu. Lai gan rakstīts latīņu valodā, novus nedz grāmatas, nedz filmas, nedz teātra festivāla nosaukumā nav rakstāms ar lielo sākumburtu.
  2. literature.lv
  3. «Anšlava Eglīša romāna "Homo Novus" analīze». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2015. gada 10. jūlijā. Skatīts: 2014. gada 16. janvārī.
  4. Hausmanis V. Anšlavs Eglītis un viņa romāns "Homo Novus". Rīga. Zinātne-1992