Hronoklazma

Vikipēdijas lapa

Hronoklazma (angļu: chronoclasm) zinātniskajā fantastikā ir viena no iespējamām sekām ceļojumam laikā. Dažādu laikmetu cilvēku tikšanās rezultātā idejas un informācija tiek pārnesta no nākotnes uz pagātni. Tas izraisa dažus pagātnes notikumus un darbības, taču visas to sekas jau atspoguļojas nākotnē. Tādējādi realitāte nemainās, visi jebkad radītie hronoklazmu gredzeni jau ir iekļauti vēstures gaitā. Gluži pretēji, kādas hronoklazmas atcelšana novedīs pie izmaiņām nākotnē.[1][2] Hronoklazmas jēdziens ir tieši pretējs tauriņa efekta jēdzienam, kur jebkura ietekme uz pagātni rada tūlītēju lavīnas efektu nākotnē.

Šis termins sastāv no grieķu valodas elementiem chrono (laiks) un clasm (salauzts), tas ir, to var tulkot kā "laika lūzumu".[3][4]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šo terminu izdomāja zinātniskās fantastikas rakstnieks Džons Vindems savā 1953. gadā sarakstītajā stāstā "Hronoklazma".[2] Stāsta tulkojums krievu valodā tika iekļauts kolekcijā "Mūsdienu ārzemju zinātniskā fantastika" (Современная зарубежная фантастикa),[1] kas tika publicēta 1964. gadā. Šī kolekcija izraisīja sajūsmu PSRS lasītāju vidū,[5] kas veicināja šī termina popularitāti krievu valodā.

Hronoklazmu piemēri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Г. С Альтшуллер. Как устроить хроноклазм. M. : В мире книг, 1965.
  2. 2,0 2,1 Джон Уиндем. Хроноклазм. M. : Молодая гвардия, 1964.
  3. «chrono-» (angļu). English-Word Information. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-08-15. Skatīts: 2011-12-01.
  4. «-clasm» (angļu). English-Word Information. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-08-15. Skatīts: 2011-12-01.
  5. На волне Космоса