Krievu balss pret karu

Vikipēdijas lapa

"Krievu balss pret karu" bija Latvijas krievvalodīgo kopienas protesta akcija, kas notika 2022. gada 23. aprīlī pie Brīvības pieminekļa Rīgā. Uzrunās šajā pasākumā vairāki cilvēki pauda asu nosodījumu Kremļa režīmam un īstenotajai militārajai agresijai Ukrainā.

Pasākumā bija sanākuši vairāki simti cilvēku, turot rokās Ukrainas karogus un plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Apturēt genocīdu Ukrainā", "Pilnīgu Krievijas gāzes un naftas embargo".

Mūziķe Katrīna Gupalo izpildīja Latvijas un Ukrainas himnu. Par notiekošo Ukrainā viņa teica: “Mēs nevaram dalīt cilvēkus, kā to dala Putins, mums jānāk kopā, lai uzvarētu šo vājprātu, kas 21. gadsimtā, izrādās, pastāv uz planētas Zeme.”

“Šim karam nav valodas, un Ukraina cīnās par Eiropu, Baltiju, Poliju un Somiju. Ja Ukraina kritīs, mēs būsim nākamie, kuriem katru nakti būs jāsēž pagrabos un jāslēpjas no bumbām un kuriem būs jābēg, uz kuru zemes notiks izvarošana un notiks nogalināšana, un būs nāve, jo Putina armija nāk ar nāvi,” uzsvēra pianists Andrejs Osokins.

Kara upuri tika pieminēti ar klusuma brīdi.

Kustības “Krievu balss pret karu” nolūks bija parādīt, ka ne visi krievi identificē sevi ar Putina režīmu. To apliecināja arī zili baltais karogs, kas plīvoja blakus Latvijas un Ukrainas simboliem.

Sanākušo vidū bija arī Latvijā dzīvojošie ukraiņi un tie, kuri šurp ieradušies, bēgot no kara.

Kustības "Krievu balss pret karu" sapulcē pie Brīvības pieminekļa piedalījās vairāki simti cilvēku.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]