Kristofs fon Rape

Vikipēdijas lapa
Kristofs fon Rape
Christoph von Rappe
Personīgā informācija
Dzimis 1566. gada 25. novembrī
Miris 1619. gada 2. augustā (52 gadi)
Kaimena (Kaymen), Prūsijas hercogiste
(Zarečje, Gurjevskas rajons, Kaļiņingradas apgabals, Karogs: Krievija Krievija)
Nodarbošanās muižnieks, politiķis
Vecāki Ernsts fon Rape, Katarīna fon Bildringa
Dzīvesbiedre Margarita Doroteja fon Kreicena

Kristofs fon Rape (vācu: Christoph von Rappe; dzimis 1566. gada 25. novembrī, miris 1619. gada 2. augustā) bija Kurzemes izcelsmes muižnieks, Prūsijas hercogistes kanclers no 1604. gada.

Dzimis Satiķu, Tāšu un Rolavas īpašnieka ģimenē. Studēja tiesības Jēnas, Vitenbergas, Ingolštates un Leipcigas universitātēs. 1594. gadā iestājās Prūsijas dienestā, no 1604. gada - Prūsijas kanclers. Kaut arī stingri turējās pie muižniecības interešu aizstāvības, ieguva kūrfirsta Johana III Zigismunda uzticību. 1598. gadā no tēva mantoja Tāšus un Rolavu.

1604. gadā Brandenburgas-Ansbahas markgrāfa atraitne Kristofam fon Rapem iznomāja Piltenes apgabalu uz divpadsmit gadiem. Kad Rape kļuva par kancleru, Kurzemes hercogistes Grobiņas pilsnovads atradās Prūsijas pārvaldījumā. Tā kā apgabals bija ekonomiski nolaists, kūrfirsts Johans Zigismunds 1605. gadā iznomāja uz septiņiem gadiem Kristofam fom Rapem Grobiņas, Rucavas un Nīcas muižas. Nomas līgums palika spēkā tikai četrus gadus, kad saistībā ar Kurzemes hercoga Vilhelma un kūrfirsta meitas Sofijas kāzām apgabals atkal tika iekļauts Kurzemē. 1611. gadā hercogs Vilhelms vienojās ar Rapi par Piltenes apgabala atpirkšanu par 25 000 guldeņiem un tiesībām lietot Rucavas un Nīcas muižas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]