Maiga (kuģis)

Vikipēdijas lapa
Maiga
Maiga
Kuģis "Maiga" Rīgā, 1920. gadi
Vispārīgā informācija
Kuģa tips kravas tvaikonis
Īpašnieks K. Pūliņš un biedri
Pieraksta osta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tehniskā informācija
Tonnāža 182 BRT

Maiga (pirms tam Dānijā - Naestved) bija kravas tvaikonis. Ietilpība - 182 BRT, divcilindru tvaika mašīna, jauda - 6 ZS. Būvēts 1913. gadā Frederikshavnā, Dānijā. 1918. gada decembrī tas bija pirmais kuģis, uz kura pacēla Latvijas karogu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas tirdzniecības flotē no 1914. gada, īpašnieks: "K. Pūliņš un biedri". Pieraksta osta Rīga, kapteiņi M.G. Zariņš, M. Stālbergs, K. Ģenģergailis, A. Esenbergs, M. Pūliņš, A. Pūliņš.

Pēc Latvijas valsts pasludināšanas uz tā uzvilka Latvijas valsts karogu. Boļševikiem tuvojoties Rīgai, ar kuģi no Rīgas uz Liepāju Lielbritānijas kara flotes eskorta pavadībā devās daudzi Latvijas nacionālās armijas karavīri un bēgļi. Latvijas brīvības cīņu laikā kuģis "Maiga" tika izmantots par vienīgo Latvijas transportkuģi satiksmei starp sašķeltajām Latvijas Republikas armijas daļām reisos Liepāja (vēlāk arī Ventspils) - Tallina. Veica reisus, galvenokārt, starp Kurzemes un Vidzemes ostām.

Nogrima 1934. gada 20. augustā ceļā no Rīgas uz Ēlandi (Zviedrijā), aptuveni 40 jūras jūdzes no Ventspils. Apkalpi izglāba Zviedrijas motorkuģis Neptun.

Bibliogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas jūrniecības vēsture. Enciklopēdija. Rīga, 1998.