Marija II Bragansa

Vikipēdijas lapa
Marija II
Maria II
Portugāles karaliene
Amatā
1826. gada 2. maijs — 1828. gada 23. jūnijs
Priekštecis Pedru IV
Pēctecis Migels I
Portugāles karaliene
Amatā
1834. gada 26. maijs — 1853. gada 15. novembris
Priekštecis Migels I
Pēctecis Pedru V

Dzimšanas dati 1819. gada 4. aprīlī
Riodežaneiro, Portugāles, Brazīlijas un Algarves apvienotā karaliste
(Karogs: Brazīlija Brazīlija)
Miršanas dati 1853. gada 15. novembrī (34 gadu vecumā)
Lisabona, Portugāles karaliste
(Karogs: Portugāle Portugāle)
Apglabāts Bragansas dinastijas panteons, Lisabona, Karogs: Portugāle Portugāle
Dinastija Bragansas dinastija
Tēvs Pedru IV
Māte Austrijas Marija Leopoldīna
Dzīvesbiedrs(-e) 1. Ogists de Boarnē
2. Fernandu II
Bērni citu starpā Pedru V, Luišs I, Portugāles Marija Anna, Portugāles Antonija
Reliģija katolisms

Marija II (portugāļu: Maria II); dzimusi 1819. gada 4. aprīlī, mirusi 1853. gada 15. novembrī) bija Portugāles karaliene no 1826. gada līdz savai nāvei 1853. gadā.

Dzimusi Riodežaneiro Brazīlijas imperatora Pedru IV ģimenē, kad Pedru IV galms pēc franču 1807. gada iebrukuma Portugālē bija pārcelies uz Brazīliju. Viņa ir vienīgais Eiropas monarhs, kas dzimis ārpus Eiropas.

Kad 1826. gadā mira Marijas vectēvs, Portugales karalis Žoao VI, Portugālē iestājās mantojuma krīze. Viens Žoao dēls — Brazīlijas imperators Pedru I 1822. gadā bija pasludinājis neatkarību no Portugāles, otrs — absolūtiski noskaņotais Migels I bija sacēlies pret tēvu un dzīvoja trimdā Austrijā. Īsi pirms nāves Žoao VI par reģenti iecēla savu meitu Izabellu Mariju līdz valstī atgriežas leģitīmais valdnieks, nepaskaidrojot, kurš no dēliem tas būtu.

Portugālē par leģitīmo valdnieku uzskatīja Pedru, tomēr Brazīlija vēlējās saglabāt neatkarību, tāpēc tika panākta vienošanās, ka Pedru atsakās no troņa par labu meitai Marijai, kura apprecēs Miguelu I, bet valstī tiks ieviesta liberāla konstitūcija. Piekrītot šiem nosacījumiem, Migels I ieradās Portugālē, tomēr uzreiz sagrāba varu un anulēja konstitūciju. Marija II bija spiesta uzturēties dažādos Eiropas galmos. Pedru tomēr 1831. gadā atteicās no Brazīlijas troņa par labu dēlam Pedru II, ieradās Portugalē un 1834. gada piespieda Migelu atteikties no troņa.

Marija 1835. gada janvārī apprecējās ar Ogistu de Boarnē, tomēr viņš mira nodzīvojis Portugālē dažus mēnešus. Pēc tam Marija II apprecējās ar Saksijas-Koburgas un Gotas dzimtas princi Ferdinandu. Pēc laulībām, ignorējot ārstu ieteikumus, Marija II gandrīz nepārtraukti bija stāvoklī. Mira 11. dzemdībās, 34 gadu vecumā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]