Olga Obručeva

Vikipēdijas lapa
Olga Obručeva
Обручева, Ольга Павловна
Olga Obručeva
Personīgā informācija
Dzimusi 1920. gada 16. maijā
Maskava, Padomju Krievija
Mirusi 2008. gada 17. jūlijā (88 gadi)
Maskava, Karogs: Krievija Krievija
Tautība krieviete
Zinātniskā darbība
Zinātne paleontoloģija
Darba vietas Maskavas Universitāte
Alma mater Maskavas Universitāte
Sasniegumi, atklājumi bruņuzivju (artrodiru) pētījumi

Olga Obručeva (1920—2008, dzimusi Zlatogurska) bija krievu ģeoloģe-paleontoloģe, ģeoloģiski mineraloģisko zinātņu kandidāte, Maskavas Universitātes paleontoloģijas un ģeoloģijas katedras docente, PSRS ZA Problēmu padomes komisijas priekšsēdētāja tēmā "Organiskās pasaules vēsturiskās attīstības ceļi un likumsakarības" (1971), Maskavas dabas pētnieku biedrības biedre (1953). Specializējās mugurkaulnieku paleontoloģijas tēmā. Zinātniskais darbs bija veltīts PSRS un pasaules devona nogulumu bruņuzivju pētīšanai.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi Maskavā, kalpotāja ģimenē. 1938. gadā beidza Maskavas 494. skolu un iestājās Maskavas Universitātes Augšņu ģeoloģijas fakultātē. Otrā pasaules kara laikā palika Maskavā un turpināja mācīties universitātē, kā arī medmāsu kursos (strādāja hospitālī). 1944. gadā beidza Maskavas Universitātes Paleontoloģijas fakultāti. No 1945. gada bija vecākā laborante; no 1946. gada — zinātniskā asistente; no 1957. gada — docents. 1956. gadā aizstāvēja zinātņu kandidāta disertāciju tēmā "PSRS devona bruņuzivis (kokkosteīdas un dinihtīdas)".

Pētīja artrodiru (Arthrodire) bruņuzivju apakšklasi. Balstoties uz atsevišķu artrodiru pārstāvju pētījumu rezultātiem izstrādāja kopējos evolūcijas, sistemātikas, atrodiru u.c. primitīvo mugurkaulnieku ekzoskeleta morfofunkcionālās analīzes pamatus. Maskavas Universitātē vadīja nodarbības kursos "Paleontoloģija" un "Vēsturiskā ģeoloģija ar paleontologijas pamatiem", lasīja lekcijas un vadīja praktiskās nodarbības. Izveidoja mācību līdzekļus mugurkaulnieku paleozooloģijā, sarakstīja nodaļas par mugurkaulniekiem visparējās paleontoloģijas mācību grāmatās (redaktori V. Druščica un V. Ņemkova). Organizēja un daudzus gadus vadīja Baltās jūras bioloģijas praksi studentiem-paleontologiem. Piedalījās Krimas prakses organizēšanā. Vadīja kursa un diplomdarbus. Publicēja vairāk, kā 60 zinātniskās publikācijas.[1]

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apbalvota ar medaļām: "Par izcilu darbu V.Ļeņina dzimšanas simtgadē" (1970), "Dzīļu pētīšanā" (1983), "Darba veterāns" (1984), "Par izcilu darbu Lielajā Tēvijas karā 1941-1945" (1993) u.c.

Ģimenes stāvoklis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bija precējusies ar paleontologu Dmitriju Obručevu. Meita Jeļena Obručeva (dzim. 1949) — paleontoloģe. Pirms tam bija precējusies ar Turovski, no kura ir dēls Dmitrijs Turovskis.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]