Pāriet uz saturu

Palestīnas Demokrātiskā atbrīvošanās fronte

Vikipēdijas lapa
PDAF karogs

Palestīnas Demokrātiskā atbrīvošanās fronte (arābu: الجبهة الديمقراطية لتحرير فلسطين) ir palestīniešu marksisma-ļeņiniskā un maoistskā politiskā un militārā organizācija. Tās nosaukums bieži tiek saīsināts uz Demokrātiskā fronte (الجبهة الديموقراطية). Tā ir Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas locekle. Tai pieder kaujinieku spārns, kas iesaistīts bruņotā cīņā pret Izraēlu — Nacionālās pretošanās brigādes. Līdz 1999. gadam ANO un ASV atzina PDAF par teroristisku organizāciju, un Izraēlā tā joprojām tiek uzskatīta par tādu.

PDAF tika dibināta 1969. gadā, kas atdalījās no Palestīnas atbrīvošanas tautas frontes. PDAF mērķis ir izveidot Palestīnā sekulāru, sociālistisku valsti. Atšķirībā no Hamās, kas noraida Izraēlas kā valsts pastāvēšanu, organizācija atbalsta divu valstu konflikta risinājumu. Neraugoties uz kopīgo mērķi pretoties Izraēlai, Hamas un PDAF starpā bieži rodas konflikti ideoloģisko un taktisko atšķirību dēļ. Tajā pašā laikā ir arī sadarbības brīži, jo īpaši, kad jāapvieno spēki. Piemēram, Izraēlas operāciju laikā Gazā un Rietumkrastā abas organizācijas bieži vien koordinē savas darbības, neraugoties uz ideoloģiskajām atšķirībām.

PDAF visaktīvāk darbojas starp palestīniešiem Sīrijā un Libānā, bet neliela klātbūtne ir arī Rietumkrastā un Gazas joslā.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]