Palīdzība:Darba uzsākšana

Vikipēdijas lapa
Svarīgākā pamatinformācija

Īsa lietošanas pamācība
Stila rokasgrāmata
Nozīmīguma kritēriji
Kas Vikipēdija nav
Špikeris
Pamācība

Saturs

Darba uzsākšana
Vikipēdijas pārlūkošana
Rediģēšana, noformēšana
Iekšējās saites un tabulas
Atsauces, ārējās saites,
kategorijas un starpviki saites

Attēli un citi faili
Veidnes un infokastes
Sekošana izmaiņām
Vikipēdijas vadlīnijas
Saziņa
Ārējie resursi
Konta iestatījumi, uzturēšana
Tehniskā informācija

Skatīt arī

Uzdot jautājumu
Biežāk uzdotie jautājumi
Sazināties ar Vikipēdiju

Dalībnieku uzvedības noteikumi

Esi sveicināts! Vikipēdija ir kopīgi rediģējama Interneta enciklopēdija, kurā tieši tu vari sniegt savu ieguldījumu. Šajā sadaļā ir pieejama visa nepieciešamākā informācija, lai iegūtu pamatiemaņas un zināšanas, kas ir vajadzīgas, lai palīdzētu mums veidot šo projektu.

Katrā lapā ir atrodami dažādi noderīgi norādījumi par to, kā izmainīt Vikipēdijas saturu, informācija par Vikipēdijas kopienu un Vikipēdijas politikas un tradīciju apraksts.

Ņem vērā, ka šī ir palīdzība, nevis regulējoša politikas lapa vai visaptveroša rokasgrāmata. Ja tu meklē plašāku informāciju, visos pamācības rakstos ir atrodamas Vikipēdijas vikisaites uz citām Vikipēdijas lapām. Tajās ir vairāk informācijas par šiem tematiem. Nav nepieciešams to lasīt tūlīt, bet — ja vēlies, tu to vari darīt. Ja vēlies, vari šīs lapas atvērt jaunā logā, lai nepazaudētu atvērto pamācības lapu.

Palīdzības sadaļā ir arī norādes uz lapām (t.s. "smilšu kastēm"), kurās varēsi eksperimentēt ar apgūstamajām iemaņām. "Smilšu kastē" drīkst rīkoties pēc sirds patikas — ja kļūdīsies, no tā varēsi mācīties, nesabojājot jau esošo Vikipēdijas materiālu, tāpēc noteikti pamēģini!


Piezīme: Ja darba procesā rodas nepieciešama pēc palīdzības, tad atrodoties jebkurā Vikipēdijas lapā, kreisajā pusē, navigācijas sadaļā, tu atradīsi hipersaiti Palīdzība, kas tevi atvedīs uz šo sadaļu.

Reģistrēšanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reģistrēšanās nav obligāta, tādēļ ikviens ir aicināts dot savu ieguldījumu Vikipēdijas attīstībā, arī nereģistrētie dalībnieki.

Tomēr ir divi būtiski iemesli, kādēļ mēs aicinām reģistrēties:

Vispārēji ieguvumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bezmaksas piereģistrēšanās dod vairākus ieguvumus (En), tai skaitā rediģēšanas papildu iespējas un wiki vides pielāgošana. Viena no noderīgajām papildiespējām ir uzraugāmo lapu saraksts (En), kas ļauj viegli sekot līdzi izmaiņām tajās lapās, par kurām tev ir īpaša interese. Cita papildiespēja ļauj pārvietot vai pārdēvēt lapas (En). (Nevajag pārvietot lapas, vienkārši izkopējot un iekopējot citur, jo tādā veidā netiek saglabāta izmaiņu vēsture. Tā vietā pajautā kādam reģistrētam dalībniekam Kopienas portālā (En).)

Nereģistrējušos dalībnieku identificē pēc viņa datora IP adreses, kas kļūst par viņa atpazīstamības zīmi, kad tas pievieno kādu informāciju (vai paraksta komentārus diskusiju lapās). Tava datora IP adresi reizēm kāds var izmantot, lai atrastu vairāk informācijas par tevi, tādēļ reģistrēšanās palielina tavu privātumu, paslēpjot tavu IP adresi. No otras puses, tā kā DHCP vai PPP piešķirtās IP adreses bieži vien ir nepastāvīgas, nereģistrētiem dalībniekiem var būt grūti iemantot cieņu un atpazīstamību starp citiem rediģētājiem, jo nav iespējams saglabāt labo darbu vēsturi. Turklāt ar šādiem nereģistrētiem dalībniekiem ir grūtāk sazināties, jo tiem nav savas diskusiju lapas (En).

Visbeidzot, tikai reģistrēti dalībnieki var kļūt par Vikipēdijas administratoriem.

Pastarpinātie ieguvumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daudzi Vikipēdijas dalībnieki uzskata, ka reģistrēšanās parāda tavu gatavību labprātīgi parakstīties zem saviem ieguldījumiem un komentāriem diskusiju lapās. Tas nozīmē, ka tavi ieguldījumi šķirkļos un diskusiju lapās tiks vērtēti augstāk, vismaz tad, kad būsi iegājis.

Reģistrēto dalībnieku iespējas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nereģistrētie dalībnieki nevar pārvietot lapas un augšuplādēt failus.

Lapu pārvietošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lielākajai daļai lapu, augšā, pa labi no saites hronoloģija ir saite pārvietot. To lieto, lai pārsauktu lapu. Pārvietošanas laikā tiek pārvietotas visas lapas iepriekšējās versijas. Pārvietošana ir iespējama tikai tad, ja lapa ar vēlamo nosaukumu neeksistē. Principā lapu var pārvietot, arī nokopējot tās saturu (vikitekstu) un iekopējot to lapā ar vēlamo nosaukumu, taču šāda rīcība ir ļoti nevēlama, jo tas izjauc hronoloģijas izsekojamību un var radīt problēmas ar licencēšanu.

Failu augšuplādēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Failus, kuri jau atrodas wikimedia commons, var izmantot tieši. Ja attiecīgo failu nav iespējams augšuplādēt uz wikimedia commons (piem., tas ir licencēts pēc fair use), tad to nākas augšuplādēt tieši latviešu valodas Vikipēdijā. Ekrānam kreisajā pusē (pie rīki, zem meklēt) ir saite Augšupielādēt failu.

Kā reģistrēties[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai reģistrētos vai lai izlasītu vairāk par reģistrēšanās ieguvumiem, tu vari klikšķināt uz linka Ieiet, kas ir atrodams jebkuras lapas augšējā labajā stūrī.