Skotijas jūra

Vikipēdijas lapa
Skotijas jūra
Skotijas jūra (Atlantijas okeāns)
Skotijas jūra
Skotijas jūra
Koordinātas 57°S 40°W / 57°S 40°W / -57; -40Koordinātas: 57°S 40°W / 57°S 40°W / -57; -40
Okeāns Atlantijas okeāns
Platība 900 000 km2
Vid. dziļums 4500 m
Maks. dziļums 5576 m
Sāļums 34‰
Ūdens temperatūra –1—6 °C
Valstis un teritorijas Karogs: Argentīna Argentīna
Karogs: Dienviddžordžija un Dienvidsendviču Salas Dienviddžordžija un Dienvidsendviču Salas
Karogs: Folklenda Salas Folklenda Salas
Skotijas jūra Vikikrātuvē

Skotijas jūra (angļu: Scotia Sea, spāņu: Mar del Scotia), arī Dienvidantiļu jūra (spāņu: mar de las Antillas del Sur),[1] ir malas jūra, kuras ziemeļu un centrālā daļa atrodas Atlantijas okeānā, bet dienvidu daļa — Dienvidu okeānā, starp Dienvidameriku un Antarktīdu. Jūru dienvidrietumu—ziemeļaustrumu virzienā šķērso Antarktiskā konverģence.

Vispārējs raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jūra atrodas tuvu polārajam lokam. Skotijas jūru uzskata par jūru ar vislielāko vidējo dziļumu — tas pārsniedz 5000 m. Ūdens virsējā slāņa temperatūra no −1 °C līdz 6 °C, sāļums ap 34‰.

Ziemeļu daļā mērenās joslas ūdeņi, centrālajā daļā — Rietumvēju straume, kas apvij visu Zemi. Dienvidu daļā ieplūst aukstie Vedela jūras ūdeņi. Virs jūras valda rietumu vēji, bieži vētras.

Robežas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skotijas jūru ierobežo zemūdens Skotijas grēda, kuras virsūdens daļa ir salu grupas. Ziemeļos atrodas Šega klintis un Dienviddžordžija, austrumos — Dienvidsendviču salas, dienvidos — Dienvidorkneju salas un Dienvidšetlendas salas. Rietumos atrodas Ugunszeme un Dreika šaurums, kas atdala Dienvidameriku un Antarktīdu, savienojot Atlantijas okeānu ar Kluso okeānu.

Nosaukums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nosaukums dots aptuveni 1932. gadā par godu Viljama Speirsa Brūsa vadītās skotu antarktiskās ekspedīcijas (1902—1904) kuģim Scotia.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Skošas jūra». Ģeogrāfijas vārdnīca Pasaules zemes un tautas. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija. 1978. 645. lpp.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]