Pāriet uz saturu

Vaziristānas konflikts

Vikipēdijas lapa
Bruņotā konflikta karte Pakistānas ziemeļrietumu daļā 2016. gadā

Vaziristānas konflikts ir bruņota konfrontācija starp Vaziristānas paštunu klāniem un Pakistānas centrālo valdību Haibarā Pahtūnhvā.

Vaziristānas konflikta pirmsākumi meklējami koloniālajā periodā, kad reģions bija daļa no Britu Indijas. Pēc Indijas sadalīšanas 1947. gadā un Pakistānas izveides Vaziristānā radās daudzas problēmas, kas saistītas ar robežu noteikšanu un etnisko dalījumu. Padomju Savienības iebrukums Afganistānā 1979. gadā izraisīja afgāņu bēgļu pieplūdumu Vaziristānā, kas mainīja reģiona demogrāfisko un sociālo struktūru un veicināja vietējo iedzīvotāju radikalizāciju. Viens no kara iemesliem bija ASV pretterorisma operācija Afganistānā, kā arī Taliban un Al-Qaida līderu pārvietošana uz Pakistānas teritoriju, ko kontrolē apvienotie paštunu klani. Haibara Pahtūnhva ir viena no Pakistānas vismazāk attīstītajām provincēm, līdz ar ko infrastruktūras trūkums, augsts bezdarba līmenis un nabadzība veicina vietējo iedzīvotāju neapmierinātību, radot labvēlīgus apstākļus nemiernieku vervēšanai. Reģionā plaši izplatītā radikālā islāma ideoloģija.

Zaudējumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2004. gada, kad Pakistānas bruņotie spēki sāka operācijas Vaziristānā, ir nogalināti tūkstošiem kaujinieku. Pakistānas bruņotie spēki, tostarp armija, robežsardze un policija, ir cietuši ievērojamus zaudējumus. Saskaņā ar oficiālajiem datiem kopš 2004. gada ir nogalināti un ievainoti vairāki tūkstoši karavīru un policistu.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Izpētnieciskās žurnālistikas biroja datiem no 2004. gada jūnija līdz 2012. gada septembrim Pakistānā bezpilota lidaparātu uzbrukumos tika nogalināti līdz 3325 cilvēkiem. No tiem līdz 881 bija civiliedzīvotāji, tostarp 176 bērni.[1] Saskaņā ar Reuters datiem 2008. gadā Afganistānā izvietotie ASV karavīri veica aptuveni 30 raķešu triecienus Pakistānas teritorijā.

Kopš Pakistānas pievienošanās ASV vadītajam karam pret terorismu karš ir noplicinājis cilvēkresursus valstī, un tā sekas ir būtiski ietekmējušas valsts ekonomiku. Saskaņā ar Finanšu ministrijas statistiku un matemātisko datu apkopojumu kopš 2001. gada ekonomika ir cietusi tiešus un netiešus zaudējumus līdz ~67,93 miljardu ASV dolāru apmērā. Saskaņā ar Pakistānas Finanšu ministrijas 2010.-2011. gadā publicēto ekonomikas apsekojumu “Pakistāna nekad nav pieredzējusi tik postošus sociālos un ekonomiskos satricinājumus savā ekonomikā, pat pēc tam, kad 1971. gadā valsts tika sagrauta tiešā karā ar Indiju”.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «ООН перевірить законність використання безпілотників». Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (ukraiņu). Skatīts: 2024-05-29.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]