Bieriņi

Vikipēdijas lapa
Bieriņi
Bieriņu muiža pēc pārbūves par īres namu (1928)
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Zemgales priekšpilsēta
Pilsētas daļas Mārupe
Ozolciems
Petriņciems
Platība 4,274 km²
Iedzīvotāju skaits 9 443 (2018)
Transports
Autobuss 7. 10. 25. 55. 56.
Papildinformācija
Ārējā saite apkaimes.lv un [1]

Bieriņi ir Rīgas pilsētas apkaime Pārdaugavā, Zemgales priekšpilsētā, kurā ietilpst Rīgas pilsētas daļas Mārupe, Ozolciems un Petriņciems. Bieriņu apkaime atrodas Rīgas dienvidrietumu daļā. Tā robežojas ar Pleskodāles, Āgenskalna, Torņakalna un Atgāzenes apkaimēm, kā arī Mārupes novada Mārupes pagastu. Bieriņu apkaimes robežas ir dzelzceļa loks, dzelzceļš, pilsētas robeža (Sīpeles iela), pilsētas robeža (Mārupīte, Upesgrīvas iela), Kārļa Ulmaņa gatve, Liepājas iela līdz dzelzceļam.

Bieriņu apkaimes kopējā platība ir 4,274 km², kas ir apmēram par 1/5 mazāk nekā vidējais apkaimes platības rādītājs Rīgā. Šīs apkaimes robežas lielā mērā ir skaidri identificējamas, pateicoties to daļēji aptverošajai Rīgas pilsētas robežai, aptverošajām ielu trasēm, dzelzceļam un apbūves raksturam, kas pārsvarā ir savrupmājas. Perspektīvā šo apkaimi būs arvien grūtāk funkcionāli nodalīt no Mārupes novada ietilpstošās Bieriņu daļas, jo Rīgas pusei raksturīgā blīvā savrupmāju apbūve izplešas novada virzienā. Pa perimetru apkaimes robežas garums ir 8 921 metri.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bieriņi izveidojušies 19. gadsimta beigās bijušās Bieriņu muižas (vācu: Lindenruh) apkaimē, starp Petriņciemu (mūsdienās Mārupe), Ozolciemu un Lindes ciemu.[1] Muižas latviskais nosaukums visticamāk ir cēlies no tās agrāko īpašnieku Bērensu fon Rautenfeldu, tautā sauktu par Bieriņiem, uzvārda.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pēteris Jērāns (redaktors). Rīga: enciklopēdija. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1988.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]