Ārstniecības kumelīte

Vikipēdijas lapa
Ārstniecības kumelīte
Matricaria recutita
Ārstniecības kumelīte
Klasifikācija
ValstsAugi (Plantae)
NodalījumsSegsēkļi (Magnoliophyta)
KlaseDivdīgļlapji (Magnoliopsida)
RindaAsteru rinda (Asterales)
DzimtaKurvjziežu dzimta (Asteraceae)
ĢintsKumelītes (Matricaria)
SugaĀrstniecības kumelīte (M. recutita)
Sinonīmi
  • Matricaria chamomilla
  • Chamomilla recutita
  • Chamomilla chamomilla
  • Matricaria suaveolens
Ārstniecības kumelīte Vikikrātuvē

Ārstniecības kumelīte (Matricaria recutita, Matricaria chamomilla) ir kurvjziežu jeb asteru dzimtas kumelīšu ģints augs, ko plaši izmanto ārstniecībā un skaistumkopšanā. Augs neliels, no 10cm līdz 40cm. Tās sinonīmi ir: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla, un Matricaria suaveolens.

Citas kumelīšu ģints sugas:


Izplatība un biotipi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārstniecības kumelīte sastopama viscaur Eiropā un dažviet Āzijā. Parasti — tuvu cilvēku iekoptām vietām, ceļmalās, pie atkritumu izgāztuvēm un apstrādātos laukos kā nezāle. Arī Latvijā kumelīte ir plaši sastopama.

Ārstnieciskās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kumelītes uzbūve
Ziedu galvas tiek atdalītas no stiebriem, lai varētu tās žāvēt tējai

Ārstniecības kumelīte tiek izmantota medicīnā kā pretsāpju līdzeklis un kā viegli nomierinošs līdzeklis pret bezmiegu. Kumelīšu tēja būs nomierinoša un nogurumu mazinoša, komprese (piemēram, uz sāpošām locītavām vai pie muskuļu sastiepumiem) — sāpes atvieglojoša.

Sen zināmas kumelītes dezinficējošās un dziedējošās īpašības. No auga gatavotas kompreses palīdzēs pret dažādām ādas kaitēm — brūcēm un iekaisumiem, izsitumiem un uztūkumiem.

Kumelīti izmanto arī kā dezinficējošu līdzekli mutes gļotādas skalošanai. No kumelītes iegūst eļļu, kuras galvenā aktīvā sastāvdaļa ir bisabolols un kurai piemīt pretiekaisuma, pretalerģiska un nomierinoša iedarbība. Kumelītes eļļu plaši izmanto arī aromterapijā.

Ārstniecisko preparātu pagatavošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visplašāk pazīstama ārstnieciskās kumelītes zāļu tēja. Tās pagatavošanai iesaka izmantot 2 tējkarotes kumelīšu drogu uz krūzi karsta ūdens. Pie hroniskām vēdersāpēm šādu tēju iesaka dzert katru rītu tukšā dūšā 2—3 mēnešus.

No kumelītes var gatavot novārījumus un kompreses, un rūpnieciski — arī eļļu.

Izmantošana skaistumkopšanā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kumelīte mīkstina un nomierina ādu, tādēļ no tās gatavotus kosmētiskos līdzekļus izmanto raupjas un sakairinātas ādas kopšanā. Pusaudžiem ar problemātisku sejas ādu iesaka to mazgāt ar atdzesētu kumelīšu novārījumu, jo kumelīte arī attīra ādu un mazina izsitumus.

Kumelīšu novārījumu izmanto arī blondu matu skalošanai.

Savukārt no atdzesētas kumelītes tējas vai novārījuma pagatavotas kompreses palīdzēs atpūsties nogurušām acīm un mazinās pietūkumu ap tām. Tējas kompresei var izmantot arī tējas maisiņu.

Kumelītes zieds šķērsgriezumā

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]