Ahmeds Zakajevs

Vikipēdijas lapa
Ahmeds Zakajevs
Заки Хьалид кӏант Ахьмад
Zakajevs 2018. gadā
3. Ičkērijas Čečenu Republikas premjerministrs trimdā
Amata sākums
2007. gada 25. novembris
Priekštecis Doku Umarovs
Ičkērijas Čečenu Republikas Ministru prezidenta vietnieks
Amatā
1997. gads — 2006. gada 6. februāris
Ičkērijas Čečenu Republikas ārlietu ministrs
Amatā
1997. gads — 1999. gada 29. jūlijs
Prezidents Aslans Mashadovs

Dzimšanas dati 1959. gada 26. aprīlī (65 gadi)
Kirovska, Kazahijas PSR, PSRS
(Almati apgabals, Karogs: Kazahstāna Kazahstāna)
Tautība Čečens
Dzīvesbiedrs(-e) Roza Zakajeva
Augstskola Voroņežas Valsts Mākslas akadēmija
Reliģija Sunnītu islāms

Ahmeds Halidovičs Zakajevs (čečenu: Заки Хьалид кӏант Ахьмад; krievu: Ахмед Халидович; dzimis 1959. gada 26. aprīlī) ir čečenu valstsvīrs, neatzītās Ičkērijas Čečenu Republikas politiķis un militārists. Iepriekš bijis premjerministra vietnieks, bet tagad viņš ir Ičkērijas Čečenu Republikas trimdas valdības premjerministrs. Viņš bija arī Ičkerijas valdības ārlietu ministrs, kuru neilgi pēc ievēlēšanas 1997. gadā iecēla Aslans Mashadovs, bet 2006. gadā — Abduls Halims Sadulajevs.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā Zakajevs ir paziņojis par Čečenijas bruņoto spēku Atsevišķā speciālā bataljona izveidošanu, kas darbojas kā čečenu brīvprātīgo bataljons, kas cīnās kopā ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Dzīves gājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ahmeds Zakajevs dzimis Kirovskas ciemā, Kirovas rajonā (šodien sauc Balpik Bi, Koksu rajons), Kazahstānas PSR, Padomju Savienībā, kas tagad atrodas Almati apgabalā, Kazahstānā; viņa ģimeni Staļina režīms kopā ar pārējiem čečeniem 1944. gadā izsūtīja. Akhmeds Zakajevs ir no Činkhojas taipa. Viņš absolvējis aktiermākslas un horeogrāfijas skolas Voroņežā un Maskavā un strādājis par aktieri Čečenijas galvaspilsētas Groznijas teātrī, specializējoties Šekspīra lomās. No 1991. gada viņš bija Čečenijas teātra aktieru savienības priekšsēdētājs. 1994. gadā Zakajevs kļuva par kultūras ministru Džohara Dudajeva Čečenijas separātistu valdībā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]