Alī ibn Abū Tālibs

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par vienu no četriem Taisni vadītajiem kalifiem. Par citām jēdziena Alī nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Alī ibn Abū Tālibs
علي بن أﺑﻲ طالب
Alī ibn Abū Tālibs
Personīgā informācija
Dzimis 601. gada 15. septembrī
Kaaba, Mekā, Arābija
Miris 661. gada 29. janvārī (59 gadi)
Kūfā, Irāka
Nodarbošanās kalifs
Vecāki Abū Tālibs, Fātima bint Asada
Dzīvesbiedre Fātima, pēc viņas nāves vēl vairākas sievas
Bērni Huseins, Hasans un citi

Alī ibn Abū Tālibs (arābu: علي بن أﺑﻲ طالب, ʿAlī ibn Abī Ṭālib, izrunā: [ʕaliː ibn ʔæbiː t̪ˤɑːlib], dzimis 601. gada 15. septembrī, miris 661. gada 29. janvārī) bija pēdējā islāma pravieša Muhameda znots (Fātimas vīrs) un ceturtais, pēdējais "Taisni vadītais kalifs". Viņš bija kalifs no 656. līdz 661. gadam. Alī ibn Abū Tāliba valdīšanas laikā musulmaņi sadalījās šiītos un sunnītos. Šiīti uzskata viņu par pirmo šiītu līderi un garīgo vadoni (imāmu).[1]

Vadoties pēc musulmaņu avotiem, it īpaši pēc šiītu avotiem, Alī ir vienīgā persona, kas dzimusi musulmaņu svētajā vietā Kaabā.[2] Saskaņā ar tradīciju Alī kļuva par otro cilvēku, kas pievērsās islāmam (pirmā bija Muhameda sieva Hadīdža).[2] Viņš islāmam pievērsās 10 gadu vecumā.

Laulībā ar Muhameda meitu Fātimu viņam bija trīs dēli (Huseins, Hasans un Muksīns, kurš nomira bērnībā), kā arī divas meitas (Zainaba un Umma Kulsūma). Pēc Fātimas nāves Alī apprecējās vēl 8 vai 9 reizes, un šajās laulībās bija vēl vairāki bērni.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jusefa Abdinedžada glezna, kurā attēlota Alī ibn Abū Tāliba slepkavība

Alī dzīve, kas galvenokārt aprakstīta sunnītu un šiītu tekstos, tiek dalīta vairākos dažādos periodos, kuriem raksturīgi kādi noteikti notikumi. Viņa vecāki bija Abū Tālibs un Fātima bint Asada. Alī ir dzimis radžāba mēneša trīspadsmitajā dienā, tas ir, 601. gada 15. septembrī. Daudzos avotos, it īpaši šiītu rakstos, Alī tiek minēts kā vienīgais cilvēks, kurš dzimis Kaābā. Piecu gadu vecumā Alī ibn Abū Tālibu sāka audzināt Muhameds un viņa sieva Hadīdža, jo Alī tēvs kļuva nabadzīgs un nespēja vairs nodrošināt savu ģimeni. 10 gadu vecumā Alī pievērsās islāmam un tradicionāli viņš tiek uzskatīts par otro šādu personu aiz Muhameda sievas Hadīdžas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Leons Taivans. Tuvo Austrumu civilizācija, arābi, islāms, halifāts. 116. lpp. ISBN 978-9984-46-309-4.
  2. 2,0 2,1 «ʿAlī (Muslim Caliph)». Encyclopedia Britannica. Skatīts: 2018. gada 23. augustā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]