Allajiahas uluss

Vikipēdijas lapa
Allajiahas uluss
Аллаиховский улус
Аллайыаха улууhа
—  rajons  —
Vecā Ruskoje Ustjes baznīca
Vecā Ruskoje Ustjes baznīca
Vecā Ruskoje Ustjes baznīca
Coat of arms of Allajiahas uluss
Ģerbonis
Allajihas uluss Sahas Republikas kartēAllajihas uluss Sahas Republikas kartē
Valsts Karogs: Krievija Krievija
Federālais subjekts Sahas Republika
Dibināts 1931. gada 20. maijā
Centrs Čokūrdāha
Administratīvais iedalījums
Platība 
 - Kopā 107 338 km²
Iedzīvotāji (2020)
 - Kopā 2 697
 - Blīvums 0/km²
Mājaslapa: https://mr-allaihovskij.sakha.gov.ru/
Allajiahas uluss Vikikrātuvē

Allajiahas uluss (krievu: Аллаиховский улус, jakutu: Аллайыаха улууhа) ir Krievijas Sahas Republikas administratīvais uluss (rajons) tās ziemeļaustrumu daļā Indigirkas lejtecē Austrumsibīrijas jūra krastā. Administratīvais centrs ir Čokūrdāhas pilsētciemats. Nosaukumu uluss ieguvis no Indigirkas kreisā krasta pietekas Allajiahas, kuras krastā atradās iepriekšējais administratīvais centrs (līdz 1936. gadam) Allajiahas ciems.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uluss izvietojies Indigirkas upes lejtecē un ietver tās plašo deltu. Austrumos robežojas ar Ņižņekolimskas un Sredņekolimskas ulusiem, dienvidos — ar Abijas ulusu, bet rietumos — ar Ustjanas ulusu. Ziemeļos ulusa krastus apskalo Austrumsibīrijas jūra. Teritorijas lielākā daļa atrodas Janas—Indigirkas zemienē. Dienvidrietumos paceļas Polousnija skrausts, bet austrumos — Kondakovas augstiene. Biezs upju tīkls, kura lielāko daļu veido Indigirka ar pietekām (Allajiaha, Berelēha, u.c.), kā arī Austrumsibīrijas jūrā ietekošās Hroma, Šandrina u.c. Daudz ezeru. Ievērojamu teritoriju ulusa ziemeļrietumos aizņem Kitalika nacionālais parks, kas izveidots Sibīrijas baltās dzērves — sterha aizsardzībai.[1]

Uluss izvietojies aiz polārā loka, tā ainavu veido tundra un arktiskais tuksnesis. Valda mūžīgais sasalums.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uluss (rajons) izveidots 1931. gada 20. maijā, izdalot to no Ustjanas ulusa.

Iedzīvotāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2020. gadā ulusā dzīvo 2697 iedzīvotāji; to skaitam tendence samazināties. Pēc nacionālā satāva 39% ir jakuti, 32% krievi, 20% eveni, 3% jukagiri. Administratīvi uluss iedalās Čokūrdāhas pilsētciematā, četros naslegos (pagastos), no kuriem viens ir jukagiru nacionālais naslegs un starpciemu teritorijā, kurā izveidots Ojotunas nacionālais nomadu naslegs.

Ulusa pastāvīgās apdzīvotās vietas ir Čokūrdāha ar 2077 iedzīvotājiem, Oļeņegorska (254), Čkalova (135), Ruskoje Ustje (128) un Ničalaha (121). Ulusa teritorijā darbojas divas tundras pētniecības stacijas (Čokurdaha un Kodaka), kā arī vairākas darbojošas vai slēgtas hidrometeoroloģiskās polārstacijas (Ruskoje Ustje, Indigirskaja, Ostrovņemkova).

Vietējo iedzīvotāju tradicionālā nodarbošanās ir lopkopība (ziemeļbrieži), zveja un medības. Daļa iedzīvotāju piekopj nomadu dzīvesveidu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]