Andreja Upīša iela (Rēzekne)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rēzeknē. Par citām jēdziena Andreja Upīša iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Andreja Upīša iela
Andreja Upīša iela
A. Upīša iela pie krustojuma ar Latgales ielu.
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rēzekne
Rajons Dienvidu rajons
Garums 2 102 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Pleikšņu iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts, grants

Andreja Upīša iela ir viena no garākajā Rēzeknes ielām. Sākoties krustojumā ar Latgales ielu, tā iet cauri visam pilsētas Dienvidu rajonam, līdz beidzas netālu no Rēzeknes dienvidu robežas pie neliela meža. Pašreizējais ielas nosaukums tai dots par godu latviešu rakstniekam, literatūrzinātniekam un politiskajam darbiniekam Andrejam Upītim.

Neskaitot ielas sākumposmu pilsētas vēsturiskajā centrā, kur kvartālos pie krustojuma ar Latgales ielu dominē divstāvu mūra apbūve ar 19. un 20. gadsimta mijā celtām ēkām, tālāk uz dienvidiem izteikti dominē 1 — 1,5 stāvu savrupmājas. Garš ielas vidusposms no Saules ielas līdz Ļermontova ielai ir pilnīgi neapbūvēts. Šajā posmā ielas labajā pusē (virzienā no centra) ir pilsētas robeža, bet kreisajā pusē nelieli apstrādāti sakņu dārzi. Interesants ir ielas posms no Bauskas ielas līdz Saules ielai, kur tā iet pa reljefa pacēlumu visā ielas posma garumā, bet abās ielas pusēs ir sengravām līdzīgas subglaciālas ielejas. Šajā posmā iela no abām pusēm ir salīdzinoši vienmērīgi apbūvēta ar savrupmājām.

20. gadsimta sākumā tās nosaukums bija Pleikšņu iela, jo tā veda uz Pleikšņu ciemu. Pašreizējo nosaukumu iela ieguvusi 1948. gadā.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A. Upīša iela ir savienota ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]