Andris Freidenfelds

Vikipēdijas lapa
Andris Freidenfelds
Andris Freidenfelds koncertā, 2008. gads
Galvenā informācija
Pseidonīms Fredis
Dzimis Andris Freidenfelds
1961. gada 24. janvārī (63 gadi)
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Padomju Savienība Noriļska, Krasnojarskas novads, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Žanri Popmūzika
Nodarbošanās dziedātājs, radio dīdžejs, komiķis, komponists
Darbības gadi 1992-pašlaik
Izdevēji Mikrofona Ieraksti
Darbība ar Labvēlīgais Tips

Andris Freidenfelds jeb Fredis (dzimis 1961. gada 24. janvārī, Noriļskā, Krievijā) ir latviešu mūziķis, pasākumu vadītājs, radio un televīzijas raidījumu vadītājs, režisors, komiķis un "Radio SWH" dīdžejs. Kopš 1992. gada darbojas paša izveidotajā grupā "Labvēlīgais Tips".

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fredis ir dzimis Noriļskā,[1] Sibīrijas ziemeļos, represētu latviešu ģimenē. Vēlāk kopā ar māti un brāli atgriezās Latvijā, bet tēvs palika Sibīrijā.[2] Bijis precējies, ir divas meitas.

Strādājis dažādus darbus. 1980. gados viņš bija dīdžejs diskotēkās. Bijis arī režisors vairākiem latviešu mūziķu videoklipiem, piemēram, grupas "Jauns Mēness" klipam dziesmai "Piekūns skrien debesīs" u.c. 1992. gadā Fredis kļuva par vienu no grupas "Labvēlīgais Tips" izveidotājiem un tās solistu. Viņš kopā ar pārējiem grupas biedriem paši sev komponē dziesmas un to vārdus. Kopš deviņdesmitajiem gadiem strādā par "Radio SWH" dīdžeju, vislabāk pazīstams kopā ar Ufo vadot rīta raidījumu "Bē Bē Brokastis", kas skanēja līdz 2013. gadam.

Fredis četras reizes ir vadījis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremoniju, kā arī kopā ar grupu "Labvēlīgais Tips" piecas reizes kļuvis par Gada balvas ieguvēju. Kopš 1994. gada viņš vada un rīko amatieru mūzikas festivālu "Dziesma manai paaudzei". Fredis ir vadījis vai piedalījies arī vairākos televīzijas raidījumos, piemēram, TV3 humora raidījumā "Lielais Brīnumzemes šovs".

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Andris Freidenfelds (Fredis)». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 25. janvārī. Skatīts: 2011. gada 5. aprīlī. Arhivēts 2011. gada 25. janvārī, Wayback Machine vietnē.
  2. Ar Fredi par Andri Freidenfeldu Livars Jankovskis