Arrows

Labs raksts
Vikipēdijas lapa
Arrows
Pilns nosaukums Arrows Grand Prix International
Valsts Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Bāze Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Līfīlda, Apvienotā Karaliste
Dibinātājs (-i) Valsts karogs: Itālija Franko Ambrosio
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Alans Rīss
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Džekijs Olivers
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Deivs Voss
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Tonijs Sautgeits
Slaveni piloti Valsts karogs: Itālija Rikardo Patrēze
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Dereks Vorviks
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Edijs Čīvers
Valsts karogs: Beļģija Tjerī Butsēns
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Deimons Hills
Formula 1 statistika
Debija 1978. gada Brazīlijas GP
Pēdējā sacīkste 2002. gada Vācijas GP
Aizvadītās sacīkstes 368
Konstruktoru kausi 0
Čempiona tituli 0
Uzvaras 0
Pole position¹ 1
Ātrākie apļi 1
2002. gada pozīcija 9. (2 punkti)
 ¹ pirmās starta vietas

Arrows Grand Prix International bija Formula 1 autosacīkšu komanda, kuru dibināja Shadow komandas sponsori. Tās nosaukums tika izveidots no viņu uzvārdu pirmajiem burtiem (Ambrosio, Rees, Oliver, Wass, Southgate).[1] Rīsa uzvārda pirmais burts tika dubultots, lai izveidotu vārdu Arrows, kas angļu valodā nozīmē "Bultas". No 1991. līdz 1996. gadam komanda bija pazīstama kā Footwork, jo tā tobrīd piederēja japāņu firmai ar tādu nosaukumu.

Arrows bankrotēja 2002. gadā un ilgu laiku bija pēdējā Formula 1 komanda, kura ir bankrotējusi. 2008. gadā bankrotēja Super Aguri F1.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komandas sākotnējā bāze atradās Miltonkīnas pilsētā Anglijas vidienē,[2] kur tagad atrodas citas F1 komandas, Red Bull Racing, bāze. Arrows FA/1, komandas pirmais modelis, tika pabeigts 53 dienu laikā.[2] Shadow iesūdzēja Arrows tiesā apgalvojot, ka FA/1 ir Shadow DN9 kopija.[1] Abu modeļu būvēšanā piedalījās Tonijs Sautgeits. Pēc tam, kad FA/1 lietošana tika aizliegta, tika uzbūvēts Arrows A1, kuru pabeidza vēl ātrāk - 52 dienās.[2]

Viens no dibinātājiem, Franko Ambrosio, drīz pēc komandas dibināšanas tika apcietināts par krāpšanu Itālijā.[2]

Arrows Grand Prix International[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tjerī Butsēns (1984. gada ASV Grand Prix)

Pirmajā sezonā komandā bija daudz notikumu. Sākotnēji bija plānots, ka komandā brauks Gunārs Nilsons, tomēr viņam tika atklāts kuņģa vēzis un zviedrs pēc mazāk nekā gada nomira.[1] Viņa vietā brauca Rikardo Patrēze.[2] Zviedrijas Grand Prix Patrēze finišēja 2. vietā,[2] zaudējot vien Nikijam Laudam, kurš lietoja piespiedējspēku palielinošu ventilatoru. To drīz aizliedza. Itālijas Grand Prix Patrēze bija iesaistīts incidentā, kurā gāja bojā Ronijs Petersons. Sākotnēji daudzi vainoja Patrēzi un viņam aizliedza piedalīties ASV Grand Prix,[2] tomēr vairākus gadus vēlāk vainu no viņa novēla un tas tika pasludināts par sacīkšu incidentu. Komandas otrais pilots, Rolfs Štommelens, kuram pateicoties komandu sāka sponsorēt Warsteiner alus brūvētava, beidza sezonu bez punktiem.[2] Komanda ierindojās 10. vietā kopvērtējumā ar 8 punktiem. Aiz tās palika 9 komandas, tostarp, Shadow.

1979. gadā Štommelenu nomainīja pret Johenu Masu.[2] Patrēze izcīnīja divus punktus, bet Mass — trīs. Kopvērtējumā komanda palika 9. vietā. 1980. gadā komandā palika tas pats pilotu sastāvs.[2] ASV Rietumu Grand Prix izcīņā Patrēze finišēja 2. vietā. Austrijas Grand Prix kvalifikācijā Mass iekļuva avārijā un tika savainots. Nākamajās divās sacīkstēs viņu aizvietoja Maiks Tekvels un Manfrēds Vinkelhoks. Nevienam no viņiem neizdevās kvalificēties sacīkstei. Komanda ar 11 punktiem kopvērtējumā ierindojās augstajā 7. vietā. 1981. gadā Mass nepiedalījās sacīkstēs, tāpēc viņa vietu ieņēma Zigfrīds Štors. Viņš četrreiz nekvalificējās, tāpēc tika aizvietots ar Žaku Vilnēvu (1997. gada F1 čempiona ar tādu pašu vārdu tēvoci), tomēr viņš nekvalificējās nevienai sacīkstei. Patrēze, komandas pirmais pilots, sezonu iesāka daudzsološi. ASV Rietumu Grand Prix viņš kvalificējās pirmajā vietā un bija vadībā līdz 33. aplim, kad viņam gadījās mehāniska kļūme. Tā bija vienīgā Arrows pole-position visā komandas vēsturē. Nākamajā sacīkstē, Brazīlijas Grand Prix, Patrēze finišēja 3. vietā, bet mazliet vēlāk, Sanmarīno Grand Prix, viņš palika otrais. Ar 10 punktiem komanda palika 8. vietā kopvērtējumā.

1982. gada Arrows A6 (2008. gads)

Tad Patrēze devās uz Bērnija Eklstona vadīto Brabham vienību.[2] Līgumu ar Arrows parakstīja Marks Zūrers. Savainojuma dēļ viņš izlaida pirmās trīs sacīkstes. Tikmēr viņu aizvietoja Braiens Hentons, kurš divreiz nekvalificējās un vienreiz izstājās. Mauro Baldi vienreiz finišēja 10. vietā. Pirmajā sacīkstē pēc Zūrera atgriešanās, Sanmarīno Grand Prix, Arrows piedalījās FOCA rīkotajā boikotā, kura dēļ brauca vien 7 komandas. Zūrers sezonas gaitā izstājās vien divreiz, turklāt, divreiz ieguva punktus. Baldi arī divreiz finišēja pirmajā sešiniekā, tomēr vairākkārt izstājās un bieži nekvalificējās. Ar 5 punktiem Arrows palika 10. vietā komandu kausā. 1983. gadā komandā palika Zūrers. Otrais pilots sākotnēji bija Šiku Serra, pēc tam Alans Džonss, tad atkal Serra un visbeidzot, Tjerī Butsēns. Tā bija pirmā sezona, kad Arrows piloti kvalificējās visām sacīkstēm. Pirmo četru sacīkšu laikā Zūrers četrreiz ieguva punktus. Ar 4 punktiem Arrows palika desmitie kopvērtējumā. 1984. gadā Zūrers un Butsēns saglabāja savas vietas komandā. Neviens no viņiem nekvalificējās Monako Grand Prix, jo bija 20 formulu ierobežojums. Sezonas gaitā Arrows nomainīja Ford dzinējus, kurus viņi lietoja kopš komandas dibināšanas, pret BMW.[2] Komandu sāka sponsorēt Barclay cigarešu ražotājs R. J. Reynolds Tobacco Company.[2] Austrijas Grand Prix Butsēns un Zūrers ierindojās attiecīgi 5. un 6. vietā.

1985. gadā Zūrera vietā komanda nolīga jauno austrieti Gerhardu Bergeru. Viņš izcīnīja punktus pēdējās divās sezonas sacīkstēs. Butsēns četrreiz papildināja savu punktu bagāžu, tostarp, Sanmarīno Grand Prix izcīnot otro vietu.[2] Komandai bija 14 punkti, kas viņus ierindoja 8. vietā. 1986. gads komandai bija mazāk veiksmīgs. Bergers devās uz Benetton un viņa vietu ieņēma Zūrers.[2] Sezonas vidū viņš piedzīvoja avāriju rallija sacīkstēs un nevarēja piedalīties atlikušajā sezonas daļā. Viņu aizvietoja Kristians Danners.[2] Viņš izcīnīja sezonas vienīgo Arrows punktu Austrijas Grand Prix. Komanda ierindojās 10. vietā konstruktoru kausā. 1987. gadā komandā brauca brits Dereks Vorviks un amerikānis Edijs Čīvers. Abi piloti vairākkārt ieguva punktus, Čīvers divreiz finišēja augstajā ceturtajā vietā. Ar 11 punktiem komandu kopvērtējumā Arrows ierindojās rekordaugstajā 6. vietā. Tā bija pirmā sezona, kad tika lietoti Megatron (pārsaukti BMW) dzinēji.[2]

1988. gada Arrows A10B (2008. gads)

1988. gadā dominēja McLaren un neviena komanda nevarēja ar viņiem sacensties. Abi Arrows piloti brauca ātri un bieži ieguva punktus. Čīvers Itālijas Grand Prix kāpa uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena. Ar 23 punktiem komanda izcīnīja 4. vietu kopvērtējumā. Šo sasniegumu komanda tā arī nepārspēja. 1989. gadā komanda paturēja abus pilotus un atgriezās pie Ford dzinējiem. Čīveram divreiz neizdevās kvalificēties, tomēr viņš to atsvēra ar goda pjedestālu ASV Grand Prix. Vorviks izlaida Francijas Grand Prix sakarā ar savainojumu un viņu aizvietoja Martins Donelijs. Ar 13 punktiem komanda ierindojās 7. vietā. Komanda togad izveidoja jaunu tehnisko centru, kas izmaksāja 10 miljonus ASV dolāru, tomēr Vorviks, Čīvers un inženieris Ross Brons komandu pameta.[2] 1990. gadā komandā brauca Mikele Alboreto un Alesandro Kafi. Kafi divreiz tika savainots un abās reizēs viņu aizvietoja Bernds Šneiders. Kafi Monako Grand Prix izcīnītie divi punkti bija komandas vienīgie tosezon. Ar 2 punktiem tā ierindojās 9. vietā.

Footwork Arrows[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Footwork Arrows
1994. gada sezonas Footwork FA15 (2008. gads)

Komanda tika pārsaukta par Footwork un laika periodā no 1991. līdz 1996. gadam piedalījās ar tādu nosaukumu īpašnieku maiņas dēļ.[1] 1991. gads bija viena no Arrows sliktākajām sezonām. Komandā brauca Alboreto un Kafi. Pirmo divpadsmit sacīkšu laikā piecreiz nekvalificējās un trīsreiz nepārvarēja pirmskvalifikācijas barjeru. Četrās sacīkstēs, kurās savainojuma dēļ viņu aizvietoja Stefans Johansons, pēdējais trīsreiz nekvalificējās un vienreiz izstājās. Šajā pašā laika periodā Alboreto piecreiz nekvalificējās, vienreiz beidza sacīkstes jau pirmskvalifikācijā un sešreiz izstājās. Nākamajās divās sacīkstēs Kafi atkal netika garām pirmskvalifikācijai, bet Alboreto vienreiz izstājās un vienreiz finišēja 15. vietā. Japānas Grand Prix Kafi finišēja 10. vietā, kas bija komandas tās sezonas rekords. Viņš atpalika par 2 apļiem no līdera un bija priekšpēdējais no finišējušajiem. Komanda brauca ar trim dažādām šasijām sezonas gaitā un divu firmu (Porsche un Ford) motoriem. 1992. gadā Kafi tika nomainīts ar Aguri Sudzuki. Komanda atkopās no neveiksmes pērn. Sudzuki tikai divreiz nespēja kvalificēties sacīkstei, bet Alboreto četrreiz izcīnīja punktus. Ar 6 punktiem komandu ieskaitē komanda palika 7. vietā. Tosezon komanda lietoja Mugen-Honda dzinējus.

1993. gadā komandā atgriezās Vorviks.[2] Viņš aizvietoja Alboreto. Pirmo reizi kopš 1988. gada komandas piloti vienmēr kvalificējās sacīkstēm. Ar 4 punktiem komandu kausā Footwork palika 9. vietā. 1994. gadā komandu pārstāvēja Kristians Fitipaldi un Džanni Morbidelli. Formulas tika aprīkotas ar Ford dzinējiem. Katrs pa divām reizēm ieguva punktus. Fitipaldi finišēja 6. vietā Kanādas Grand Prix, tomēr viņu diskvalificēja, jo formulai bija pārāk mazs svars. Komanda atkal ierindojās 9. vietā kopvērtējumā, šoreiz ar 9 punktiem. 1995. gadā komanda sāka lietot Hart dzinējus. Tā nolīga Morbidelli un Taki Inoui par pilotiem.[2] Sezonas gaitā septiņas sacīkstes Morbidelli vietā nobrauca Masimiliāno Papiss, lai iegūtu naudu no Papisa sponsoriem.[2] Austrālijas Grand Prix Morbidelli izcīnīja pirmo komandas pjedestālu kopš 1989. gada. Komanda izcīnīja 5 punktus un ierindojās 8. vietā. 1996. gadā komandā brauca Rikardu Rosē un Joss Verstapens. Austrālijas Grand Prix Verstapens izcīnīja vienu punktu, kurš bija sezonas vienīgais Footwork komandai. Tā palika 9. vietā kopvērtējumā.

TWR Arrows[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Deimons Hills (1997. gada Lielbritānijas Grand Prix)

1996. gada sākumā komandu nopirka Toms Vokinšovs, kurš iepriekš bija strādājis Benetton komandā.[1][2] Viņš pārsauca komandu par Arrows un tā pārcēlās uz Līfīldu, lai arī vēja tunelis palika Miltonkīnā.[2] Pēc tam, kad Williams nolēma nepagarināt līgumu ar Deimonu Hillu, Vokinšovs nelaida garām izdevību viņu nolīgt. Tā kā Hills izcīnīja titulu, vienīgo reizi Arrows vēsturē komanda ieguva iespēju lietot numurus 1 un 2. Hilla algu palīdzēja apmaksāt Pedru Dinišs, otrais komandas pilots.[2] Yamaha dzinējs bija diezgan neizturīgs un visas sezonas gaitā pilotiem bija grūtības finišēt. Hilla un Arrows zvaigžņu stunda pienāca Ungārijas Grand Prix. Kvalifikācijā Hills visus pārsteidza, nodrošinot 3. vietu rītdienas startā. Sacīkstē Hills nezaudēja pozīcijas, bet gan pirmajos apļos apdzina līderus un izvirzījās vadībā. Viņš bija sacīkstes līderis lielu daļu sacīkstes, tomēr pēdējos apļos Yamaha motors neizturēja un Hills sāka braukt ļoti lēni. Žaks Vilnēvs pietuvojās un ar diviem riteņiem pa zāli apdzina britu. Hills izcīnīja otro vietu.[2] Pēc sezonas beigām viņš devās uz Jordan. Komanda palika 8. vietā konstruktoru kausā ar 9 punktiem.

Heincs Haralds Frencens un Enrike Bernoldi 2002. gada Francijas Grand Prix apzināti nekvalificējās, lai taupītu komandas mazo budžetu

Viņa vietu ieņēma soms Mika Salo. Monako viņš izcīnīja ceturto vietu, kas bija komandas rekords tosezon. Vājie rezultāti novērsa sponsoru uzmanību, sezonas gaitā komanda beidza testēt formulas.[1] Beļģijas Grand Prix nedēļas nogalē tika norakstītas trīs formulas, to aizvietošanas izmaksas bija tik lielas, ka komanda gandrīz bankrotēja.[1] Ar 6 punktiem komanda palika 7. vietā komandu kausā. 1999. gadā 70% komanda nopirka Nigērijas princis Maliks Ado Ibrahims un kompānija Morgan Grenfell.[1] Ibrahims pēc dažiem mēnešiem komandu pameta un Vokinšovs atkal pārņēma komandu.[2] Arrows brauca Pedro de la Rosa un Toranosuke Takagi. Pirmajā sacīkstē izcīnītais punkts izrādījās komandas vienīgais. Tā palika 9. vietā. Abas šīs sezonas komanda brauca ar pašbūvētiem dzinējiem. 2000. gadā Takagi vietu ieņēma Joss Verstapens. Abiem pilotiem vairākkārt izdevās izcīnīt punktus, kas palīdzēja komandai ierindoties 7. vietā komandu kausā. Tosezon tā lietoja Supertec dzinējus, turklāt, to sāka sponsorēt telekomunikāciju gigants Orange SA,[1] pateicoties kuram komanda sāka krāsot formulas oranži melnas. 2001. gadā de la Rosas vietu ieņēma jaunais brazīlietis Enrike Bernoldi,[1] kas Monako Grand Prix lielu daļu sacīkstes nelaida garām Deividu Kulthārdu. Pēc tās sacīkstes Kulthārds tikpat kā zaudēja izredzes cīnīties ar Mihaelu Šūmaheru par titulu. Austrijas Grand Prix Verstapens izcīnīja komandas vienīgo punktu, kas ierindoja komandu 10. vietā komandu kausā.[1] 2002. gadā Verstapenu aizvietoja Heincs Haralds Frencens. Pirmajā sacīkstē dažādu iemeslu dēļ diskvalificēja abus pilotus. Frencens divreiz izcīnīja punktus. Francijas Grand Prix lielo naudas problēmu dēļ abi piloti ļoti lēni nobrauca lidojošos apļus un nekvalificējās sacensībām. Pēdējo sacīksti komanda aizvadīja Vācijas Grand Prix. Pēc tam tā neieradās ne uz vienu sacīksti.[1] Frencens sezonas gaitā vēl brauca ASV Grand Prix Sauber sastāvā aizvietojot Felipi Masu. Tika baumots, ka Sebastjēns Burdē ir parakstījis līgumu ar komandu uz 2003. gadu, tomēr pēc komandas bankrota viņš devās uz amerikāņu Champ Car sacensībām.

Tom Walkinshaw Racing tika likvidēts līdz ar Arrows bankrotu.[3] Sezonas gaitā tika baumots par dažādiem investoriem, kas grasoties nopirkt komandu, tostarp, par amerikāņu multimiljonāru Karlu Smitu,[4] amerikāņu biznesmeni Kreigu Poloku,[5] Saūda Arābijas princi Haledu al Valedu,[5] enerģijas dzērienu ražotāju Red Bull,[5] Austrumeiropas izcelsmes angļu biznesmeņu grupu,[5] amerikāņu biznesmeni Edgaru Bronfmenu,[5] ASV investoru grupu, kuru finansē Bobs Balahovskis un Rass Olsens un prezentē Dens Gērnijs un Fils Hills,[6] kā arī Toyota F1 komanda (lai iegūtu Arrows tiesības Konkordes līgumā).[7]

Formula 1 rezultāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Sacīkstēs treknrakstā sāktas no pirmās starta pozīcijas.
  • Sacīkstēs slīprakstā ir uzrādīts ātrākais apļa laiks.
Gads Šasija Dzinējs (-i) Riepas Piloti 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Punkti V.
1978 Arrows FA1
Arrows A1
Ford V8 G ARG BRA RSA USW MON BEL ESP SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN 11 10.
Valsts karogs: Itālija Patrēze 10 Izst 6 6 Izst Izst 2 8 Izst 9 Izst Izst Izst EX 4
Valsts karogs: Vācija Štommelens 9 9 Izst Izst 14 14 15 NK DK NK NPK NPK 16 NK
1979 Arrows A1
Arrows A2
Ford V8 G ARG BRA RSA USW ESP BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA 5 9.
Valsts karogs: Itālija Patrēze NS 9 11 Izst 10 5 Izst 14 Izst Izst Izst Izst 13 Izst Izst
Valsts karogs: Vācija Mass 8 7 12 9 8 Izst 6 15 Izst 6 Izst 6 Izst NK NK
1980 Arrows A3 Ford V8 G ARG BRA RSA USW BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA 11 7.
Valsts karogs: Itālija Patrēze Izst 6 Izst 2 Izst 8 9 9 9 14 Izst Izst Izst Izst
Valsts karogs: Vācija Mass Izst 10 6 7 Izst 4 10 13 8 NK Savainots Savainots 11 Izst
Valsts karogs: Jaunzēlande Tekvels NK
Valsts karogs: Vācija Vinkelhoks NK
1981 Arrows A3 Ford V8 M


P

USW BRA ARG SMR BEL MON ESP FRA GBR GER AUT NED ITA CAN CPL 10 8.
Valsts karogs: Itālija Patrēze Izst 3 7 2 Izst Izst Izst 14 10 Izst Izst Izst Izst Izst 11
Valsts karogs: Itālija Štors NK Izst 9 NK Izst Izst Izst NK Izst 12 Izst 7 NK
Valsts karogs: Kanāda Vilnēvs NK NK
1982 Arrows A4
Arrows A5
Ford V8 P RSA BRA USW SMR BEL MON DET CAN NED GBR FRA GER AUT SUI ITA CPL 5 10.
Valsts karogs: Šveice Zūrers Savainots Savainots Savainots AT 7 9 8 5 10 Izst 13 6 Izst 15 11 7
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Hentons NK NK Izst
Valsts karogs: Itālija Baldi NK 10 NK AT Izst NK Izst 8 6 9 Izst Izst 6 NK 12 11
1983 Arrows A6 Ford V8 G BRA USW FRA SMR MON BEL DET CAN GBR GER AUT NED ITA EUR RSA 4 10.
Valsts karogs: Šveice Zūrers 6 5 10 6 Izst 11 11 Izst 17 7 Izst 8 10 Izst 8
Valsts karogs: Brazīlija Sera 9 Izst 8 7
Valsts karogs: Austrālija Džonss Izst
Valsts karogs: Beļģija Butsēns Izst 7 7 15 9 13 14 Izst 11 9
1984 Arrows A6
Arrows A7
Ford V8
BMW M12 I4 (turbo)
G BRA RSA BEL SMR FRA MON CAN DET DAL GBR GER AUT NED ITA EUR POR 6 9.
Valsts karogs: Šveice Zūrers 7 9 8 Izst Izst NK Izst Izst Izst 11 Izst 6 Izst Izst Izst Izst
Valsts karogs: Beļģija Butsēns 6 12 Izst 5 11 NK Izst Izst Izst Izst Izst 5 Izst 10 9 Izst
1985 Arrows A8 BMW M12 I4 (turbo) G BRA POR SMR MON CAN DET FRA GBR GER AUT NED ITA BEL EUR RSA AUS 14 8.
Valsts karogs: Austrija Bergers Izst Izst Izst Izst 13 11 Izst 8 7 Izst 9 Izst 7 10 5 6
Valsts karogs: Beļģija Butsēns 11 Izst 2 9 9 7 9 Izst 4 8 Izst 9 10 6 6 Izst
1986 Arrows A8
Arrows A9
BMW M12 I4 (turbo) G BRA ESP SMR MON BEL CAN DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR MEX AUS 1 10.
Valsts karogs: Šveice Zūrers Izst Izst 9 9 9 Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots Savainots
Valsts karogs: Rietumvācija Danners Izst 11 Izst Izst Izst 6 8 11 9 Izst
Valsts karogs: Beļģija Butsēns Izst 7 7 8 Izst Izst Izst NC NC 10 Izst Izst 7 10 7 Izst
1987 Arrows A10 Megatron I4 (turbo) G BRA SMR BEL MON DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR ESP MEX JPN AUS 11 6.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vorviks Izst 11 Izst Izst Izst Izst 5 Izst 6 Izst Izst 13 10 Izst 10 Izst
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Čīvers Izst Izst 4 Izst 6 Izst Izst Izst 8 Izst Izst 6 8 4 9 Izst
1988 Arrows A10B Megatron I4 (turbo) G BRA SMR MON MEX CAN DET FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 23 4.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vorviks 4 9 4 5 7 Izst Izst 6 7 Izst 5 4 4 Izst Izst Izst
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Čīvers 8 7 Izst 6 Izst Izst 11 7 10 Izst 6 3 Izst Izst Izst Izst
1989 Arrows A11 Ford V8 G BRA SMR MON MEX USA CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 13 7.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vorviks 5 5 Izst Izst Izst Izst Savainots 9 6 10 6 Izst Izst 9 6 Izst
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Donelijs 12
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Čīvers Izst 9 7 7 3 Izst 7 NK 12 5 Izst NK Izst Izst 8 Izst
1990 Arrows A11
Arrows A11B
Ford V8 G USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 2 9.
Valsts karogs: Itālija Alboreto 10 Izst NK NK Izst 17 10 Izst Izst 12 13 12 9 10 Izst NK
Valsts karogs: Vācija Šneiders 12 NK
Valsts karogs: Itālija Kafi Savainots Izst NK 5 8 NK Izst 7 9 9 10 9 13 Savainots 9 NK
1991 Arrows A11C
Footwork FA12
Footwork FA12C
Porsche V12
Ford V8
G USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 0 NC
Valsts karogs: Itālija Kafi NK NK NK NK Savainots Savainots Savainots Savainots NPK NPK NK NPK NPK NPK 10 15
Valsts karogs: Zviedrija Johansons Izst NK NK NK
Valsts karogs: Itālija Alboreto Izst NK NK Izst Izst Izst Izst Izst NK NK NPK NK 15 Izst NK 13
1992 Footwork FA13 Mugen Honda V10 G RSA MEX BRA ESP SMR MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 6 7.
Valsts karogs: Itālija Alboreto 10 13 6 5 5 7 7 7 7 9 7 Izst 7 6 15 Izst
Valsts karogs: Japāna Sudzuki 8 NK Izst 7 10 11 NK Izst 12 Izst Izst 9 Izst 10 8 8
1993 Footwork FA13B
Footwork FA14
Mugen Honda V10 G RSA BRA EUR SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 4 9.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vorviks 7 9 Izst Izst 13 Izst 16 13 6 17 4 Izst Izst 15 14 10
Valsts karogs: Japāna Sudzuki Izst Izst Izst 9 10 Izst 13 12 Izst Izst Izst Izst Izst Izst Izst 7
1994 Footwork FA15 Ford V8 G BRA PAC SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR JPN AUS 9 9.
Valsts karogs: Brazīlija Fitipaldi Izst 4 13 Izst Izst DK 8 9 4 14 Izst Izst 8 17 8 8
Valsts karogs: Itālija Morbidelli Izst Izst Izst Izst Izst Izst Izst Izst 5 Izst 6 Izst 9 11 Izst Izst
1995 Footwork FA16 Hart V8 G BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR PAC JPN AUS 5 8.
Valsts karogs: Itālija Morbidelli Izst Izst 13 11 9 6 14 Izst Izst 3
Valsts karogs: Itālija Papiss Izst Izst Izst Izst 7 Izst 12
Valsts karogs: Japāna Inoue Izst Izst Izst Izst Izst 9 Izst Izst Izst Izst 12 8 15 Izst Izst 12 Izst
1996 Footwork FA17 Hart V8 G AUS BRA ARG EUR SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN 1 9.
Valsts karogs: Brazīlija Rosē 9 Izst Izst 11 Izst Izst Izst Izst 11 Izst 11 8 9 Izst 14 13
Valsts karogs: Nīderlande Verstapens Izst Izst 6 Izst Izst Izst Izst Izst Izst 10 Izst Izst Izst 8 Izst 11
1997 Arrows A18 Yamaha V10 B AUS BRA ARG SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA AUT LUX JPN EUR 9 8.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Hills NS 17 Izst Izst Izst Izst 9 12 6 8 2 13 Izst 7 8 12 Izst
Valsts karogs: Brazīlija Dinišs 10 Izst Izst Izst Izst Izst 8 Izst Izst Izst Izst 7 Izst 13 5 13 Izst
1998 Arrows A19 Arrows V10 B AUS BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA LUX JPN 6 7.
Valsts karogs: Brazīlija Dinišs Izst Izst Izst Izst Izst 6 9 14 Izst Izst Izst 11 5 Izst Izst Izst
Valsts karogs: Somija Salo Izst Izst Izst 9 Izst 4 Izst 13 Izst Izst 14 Izst NS Izst 14 Izst
1999 Arrows A20 Arrows V10 B AUS BRA SMR MON ESP CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA EUR MAL JPN 1 9.
Valsts karogs: Spānija de la Rosa 6 Izst Izst Izst 11 Izst 12 Izst Izst Izst 15 Izst Izst Izst Izst 13
Valsts karogs: Japāna Takagi 7 8 Izst Izst 12 Izst 11 16 Izst Izst Izst Izst Izst Izst Izst Izst
2000 Arrows A21 Supertec V10 B AUS BRA SMR GBR ESP EUR MON CAN FRA AUT GER HUN BEL ITA USA JPN MAL 7 7.
Valsts karogs: Spānija de la Rosa Izst 8 Izst Izst Izst 6 NS Izst Izst Izst 6 16 16 Izst Izst 12 Izst
Valsts karogs: Nīderlande Verstapens Izst 7 14 Izst Izst Izst Izst 5 Izst Izst Izst 13 15 4 Izst Izst 10
2001 Arrows A22 Asiatech V10 B AUS MAL BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR FRA GBR GER HUN BEL ITA USA JPN 1 10.
Valsts karogs: Nīderlande Verstapens 10 7 Izst Izst 12 6 8 10 Izst 13 10 9 12 10 Izst Izst 15
Valsts karogs: Brazīlija Bernoldi Izst Izst Izst 10 Izst Izst 9 Izst Izst Izst 14 8 Izst 12 Izst 13 14
2002 Arrows A23 Cosworth V10 B AUS MAL BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR GBR FRA GER HUN BEL ITA USA JPN 2 11.
Valsts karogs: Vācija Frencens DK 11 Izst Izst 6 11 6 13 13 Izst NK Izst
Valsts karogs: Brazīlija Bernoldi DK Izst Izst Izst Izst Izst 12 Izst 10 Izst NK Izst

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 «Arrows Grand Prix International Ltd». F1 Technical. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 15. jūlijā. Skatīts: 2009. gada 22. jūlijā.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 «Arrows Grand Prix». GP Encyclopedia.
  3. «Risky Business The TWR Arrows Years 1996-2002». www.f1rejects.com. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013-10-12. Skatīts: 2008-01-06. Arhivēts 2013-10-12 Wayback Machine vietnē.
  4. «Carl Smith and Arrows». grandprix.com. 29.08.2002.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «The sale of Arrows». grandprix.com. 30.07.2002.
  6. «Arrows announcement on Monday». grandprix.com. 29.09.2002.
  7. «Arrows future clouded as Toyota deal flops». grandprix.com. 13.09.2002.